Дизајн што инспирира: Гигантска јахта напојувана од нуклеарен реактор

Овој брод за истражување не е како кој било друг што сме имале можност да го видиме, и ако го прочитате целиот текст, ќе видите сами зошто …

Исполнет со зелени технологии, „научна сфера“ и капацитет за повеќе од 400 луѓе, овој брод доби ексклузивно име Earth 300 и е дело на бродоградилиштето „Iddes Yacht“.

Според брендот, јахтата комбинира наука и истражување за да се соочи со најголемите предизвици на нашата планета, додека е дизајнирана со ум генијална технологија. Коментирајќи, извршниот директор на овој проект, Арон Оливера, изјави: „Овој брод ќе ги претстави елементите што се гледаат на крузери, истражувачки, научни и луксузни јахти, но во суштина, нема да има ниту еден од нив“. 

Додавајќи, наутичкиот архитект Иван Салас Џеферсон изјави: „Сакавме да создадеме дизајн што ќе инспирира… Кога некое лице ќе погледне во нејзината сфера, сакаме тој да биде инспириран и да чувствува желба да ја заштити нашата планета. Кога тој ќе влезе во сферата, која сега го содржи целиот научен град, и ќе го почувствува дејството на научните дела, ние сакаме секоја личност да биде инспирирана да стане алхемичар на глобалните решенија“. 

Концептот Earth 300 се напојува со реактори на стопена сол и е целосно ослободен од штетни емисии. Како што наведовме, во својата гигантска сфера, тој го содржи целиот научен град, палуба за набљудување, јарбол долг 46 метри и простор целосно посветен на научни истражувања и експедиции. 

Исто така, јахтата крие подводни возила и сместување за 160 научници, 20 експерти, 20 студенти, 40 ВИП гости и 165 членови на екипажот. И додека прелиминарната концептуализација на јахтата е завршена, проектот Earth 300 ќе биде официјално лансиран во 2025 година.


Фото: Luxury Lunches