Дневникот на Леонардо Давинчи во рацете на Бил Гејтс

Бил Гејтс е еден од најбогатите луѓе на планетата и иако важи за скромна личност, тој понекогаш знае да потроши огромни суми пари на работи што го привлекуваат ...

За разлика од другите милијардери, Гејтс троши најголем дел од своето богатство на донации и истражувања кои му помагаат на човештвото и целата планета. Сепак, кога ќе сфатите колку пари има овој човек, тогаш разбирате зошто може да купи куќи од неколку стотици милиони и хоби за кое многумина можат само да сонуваат.

Гејтс неколку пати изјави дека не сака скапи додатоци, облека, па дури и автомобили. Часовникот што го носи чини 10 долари, автомобилите што ги вози се просечни, а облеката е многу едноставна. Сепак, има работи за кои сака да даде пари, а еве ги најскапите подароци што си ги дозволил себе си и на семејството.

1. Дневникот на Леонардо Давинчи

Во 1994 година, Гејтс и неговата сопруга Мелинда дадоа 30 милиони долари на зачуваниот дневник на Леонардо Давинчи, кој ги содржи неговите мисли и идеи од секојдневниот живот.

2. Приватен авион БД-700

Овој масивен приватен авион чини 40 милиони долари и е еден од најголемите приватни авиони на планетата.

3. Куќа со просторија за трамболина

Гејтс сакал неговиот дом да биде идеално прибежиште за него и неговото семејство, па изградил куќа на огромен имот вреден 127 милиони долари. Тој дури направи огромна просторија за трамболина со тавани високи 6 метри, за да може безбедно да ужива со семејството и пријателите.