До заработка од пола милион денари со масовно садење на оваа овошје

Во Србија нашле начин како да заработуваат. 

Малина или „црвено злато“, овошје кое некогаш било карактеристично само за западна Србија, оваа пролет би требало да се роди на места каде што го немало досега.

Работниците на затворени фирми, гледаат профитабилен бизнис во садењето малини, и покрај постојаната неволја со цените за откупување. Во Кула е основано здружение „Полка и Полана“, именувано по сорта малини од Полска, здружението се состои од 35 производители од Кула, Црвенка, Нова Црвенка, Сивац, Врбас и Стара Моравица, пишува „Вечерње новости“.

Претседателот на здружението  во Кула, Стефан Бахтјак, вели дека првата година засадил 10 хектари малини и годината била исклучително успешна. Во следните години, беше малку потешко заради конкуренцијата – вели тој.

На засадени 30а малини се заработува 2000 €
Војкан Мариќ од Чачак пред  две години, напролет засадил 30 хектари малини и зел околу 2.000 евра. Оваа година очекувам двојна заработка – вели тој, и додава дека затоа решил да ја зголеми сеидбата, па купил околу 5.000 садници и платил близу илјада евра за тоа.

Здруженијата истакнуваат дека наутро може да се произведат 8 до 10 тони малини, а кога се одзема од трошоците за производство, останува нето добивка од околу пола милион годишно. Производството на малина исто така вклучува и вработување на околу 600 сезонски работници.

Се планира отворање на трговски центар во Кула, за да имаат директен контакт со ладилниците и клиентите. Цените на садници се евтини: 8, 10, 15 денари по парче, а вонреден истражувач д-р Александар Лепосавиќ посочува дека заради побарувачката за садници, имало непланирано ширење на производство на малина.