Докторите сигурни: Оваа храна го намалува ризикот од карцином за дури 80 %

Вклучите ги во вашата исхрана

Студиите докажаа дека оваа храна е најздрава и може значително да го намали ризикот од развој на најсериозни болести, како што е ракот.

Еве храна за која станува збор:

Рен

Васаби и рен можат да запрат тумори. Кога научниците од Универзитетот во Мичиген примениле екстракти од двата корени на неколку тумори, резултатите покажале дека растот на клетките на ракот се намалил за 70 проценти. Васаби и рен припаѓаат на семејството на зеленчук, кои содржат сулфурни соединенија кои се идентификуваат како убијци на рак.

Пилешки црн дроб и бобинки

Секој час, телото репродуцира 6 милијарди клетки, правејќи копии од вашата ДНК. Но, ако не консумирате доволно фолати телото може да произведе неправилни ДНК клетки, што може да биде причина за рак, вели нутриционистката д-р Ен Јелмокас.

"Непријатноста е во тоа што тешко може да се дојде до фолати. Најдобар извор на фолати е пилешкиот црн дроб, кој за жал повеќето луѓе не го јадат доволно. Друг начин да се добие доволно фолати е да се јадат бобинки - тие исто така содржат антиоксиданси, кои помагаат во борбата против ракот, бидејќи тие ги неутрализираат слободните радикали на ДНК “.

Компири, моркови и дињи

Научниците од Националниот центар за тумори утврдија дека луѓето со голем внес на каротеноиди - пигменти, кои се наоѓаат во овие растенија, го намалуваат ризикот од развој на рак 6 пати, отколку оние кои земаат помалку каротеноиди.


Лубеница

Водата е голем борец против оваа злобна болест. Се разбира, најмногу вода можете да најдете во лубеницата, која содржи 92 проценти вода, а преостанатите 8 проценти се ликопен, состојка што ги штити срцето, простатата и кожата.

Лук и црвено вино

Постои причина зошто луѓето во Западна Европа имаат помала веројатност да заболат од рак. Ново истражување покажува дека одредени состојки на медитеранската исхрана имаат антиканцерогени својства.

Една неодамнешна студија објавена во журналот на Националниот институт за рак откри дека мажите кои јаделе повеќе од 10 грама лук на ден, го намалиле ризикот од развој на рак на простата за 50 проценти, во споредба со оние кои јаделе помалку од 2 грама лук.

Според студијата од Центарот за тумори на Универзитетот во Тексас, црното грозје содржи антиоксиданти кои се исто така важни во борбата против ракот на простатата.

Извор: stil.kurir.rs