Еден град на Балканот е помеѓу 10-те најстари на светот

Овие градови се само мал дел од најстарите градови на светот. Многу од нив се сеуште населени, други се напуштени, но сите се од огромно историско значење.

10. Бејрут, Либан

Овој град постои од 3000 п.н.е. Главниот град на Либан е важен административен и културен центар со илјадагодишна историја.

9. Газиантеп, Турција

Се наоѓа во јужниот дел на Турција, а во него живеат луѓе уште од 3650 година пред нашата ера.

8. Пловдив, Бугарија

Првите негови жители се од 4000 г. пр.Хр. Овој град бил дел како од Римската, така и од Византиската и Отоманската империја.

7. Саида, Либан

Првите негови жители отишле таму во 4000  г. пред н.е.

6. Фајом, Египет

Пред 4000 г.пр.Хр доаѓаат и неговите жители. Тие го обожувале светиот крокодил.

5. Суза, Иран

Овој град е основан во 4200 г.пр.Хр.

4. Дамаск, Сирија

Основан е во 4300 г.пр.Хр. Влијанијата во сириската престолнина се римски, арапски и отомански.

3. Алепо, Сирија

Тоа е град со најголема популација. Основан е во 4300г.пр.Хр.

2. Библос, Либан

Основан е во 5000 г.пр.Хр., а името му е дадено од Грците.

1. Ерихон, палестинска територија

Научниците сметаат дека овој град е најстар град во светот - основан во 9000г.пр.Хр.