Една од најдобрите адвокатки во Србија за убиството на Вања: Ова не е логично!

Случајот со киднапирањето и убиството на Вања Ѓорчевски (14) го крена регионот на нозе, во вторникот во Турција е уапсен Љупчо Палевски Палчо, главниот осомничен кој беше во бегство и по кого беше распишана меѓународна потерница. Во притвор се четири лица кои се осомничени за киднапирање и убиство, еден од нив е Александар Ѓорчевски, таткото на убиеното девојче, кое е осомничен дека им дал важни информации на киднаперите.

Зора Добричанин, адвокат за телевизија „К1“ зборуваше за криминалот што го вознемири целиот Балкан. Јавноста во Северна Македонија бара правда, повеќе од 15.000 луѓе потпишаа петиција за враќање на смртната казна за најлошите злосторства.

„Да се​​даде правилна проценка е секогаш предизвик, а за да се разберат мотивите, неопходно е да се има пристап до списите на предметот. Понекогаш, иако списите може да содржат илјадници страници, важноста на еден детал може да биде пресудна. Одржување на професионализмот во овие ситуации е предизвик, со оглед на тешкотијата на темите.Лично повеќе сакам човечки пристап да го искажам моето мислење, наместо правен.Слушнав нешто од моите колеги од Скопје што длабоко ме погодува.Таа напишала труд за „Денот на благодарноста“ на училиште, во кој била истакната довербата на Вања во нејзиниот татко. Да се ​​размислува за овие работи е човечки тешко, особено кога станува збор за злосторства што ја потресуваат свеста на луѓето. Би се воздржала од предвремени заклучоци дека може да е вклучен таткото во целата ситуација, ја разбирам сериозноста на ситуацијата“, вели адвокатката Добричанин.

„Разбирам дека не треба да се впуштам во неконтролирани реакции, особено кога станува збор за злосторства како овој, кои имаат длабоко емотивно влијание врз жртвите. Иако е можно таткото да бил вмешан од различни причини, како долгови, коцкање и зависност од дрога, важно е да се нагласи дека како адвокат моите изјави треба да ги засновам на докази, а не само на наслови во весниците. Често се случува она што се нагласува во медиумите да не ја отсликува нужно реалноста од списите на предметот“, вели Зора Добричанин.

„Законите никогаш не треба да се менуваат набрзина“

Иако македонските жители масовно потпишуваат петиција за воведување на смртна казна, Зора смета дека законите никогаш не треба да се менуваат набрзина.

„Во Македонија е предвидена доживотна казна затвор за виновните за ова кривично дело, забележувам дека во јавноста постои желба за воведување на смртна казна, што е реакција слична на онаа што се случува кај нас по грозоморните злосторства. Важно е да се нагласи дека измените во законот не треба да се воведуваат брзо и непромислено, имајќи предвид дека прашањата за казнување се практично поврзани со лични убедувања, а ретроактивна примена на законот е апсолутно невозможна“, додава Добричанин.

„Има многу нелогичности“

Зора Добричанин смета дека во овој случај има многу нелогичности. Таа вели дека нема смисла дека Вања била киднапирана за откуп, за набргу потоа да биде убиен.

„Можно е да се работи за пренасочување на истрагата. Нема смисла да киднапирате некого со цел да барате откуп, само да го убиете пред воопшто да изразите барање за откуп. Се прашувам каде е оваа приказна доаѓа од - дали е плод на нечија изјава на уапсените, или е претпоставка на органите на прогонот или можеби е резултат на новинарски шпекулации.Не е нормално да се направи толку големо злосторство со самиот чин на киднапирање на дете, а потоа да се преземе уште погрозоморниот чекор на убиство, без воопшто да се обиде да ја постигне примарната цел, која наводно била да изнуди откуп. Обдукцијата ќе разјасни дали имало пукање во мртвото тело или малата Вања била жива кога била погодена“, вели Добричанин.

Зора Добричанин објасни и како тече постапката за екстрадиција на осомничениот. Палчо беше уапсен во Турција и се очекува да биде екстрадиран во Северна Македонија.

„Постапката за екстрадиција зависи од тоа дали осомничениот ќе се согласи да биде екстрадиран по поедноставена постапка или ќе побара екстрадициона постапка. Тој ќе биде сослушан пред истражен судија, кој ќе го извести дека земјата на неговото државјанство е заинтересирана поради одредено кривично дело, обвинетиот тогаш има можност да се согласи или да одбие екстрадиција, под услов да се изведат докази кои ќе бидат доставени до земјата во која бил притворен.Оваа постапка може да потрае и до една година, дури и во случај на поедноставени постапки кои обично трае од два до четири месеци.Доколку осомничениот одбие да биде екстрадиран во Македонија наведувајќи безбедносни причини, должен е да докаже дека му е загрозена безбедноста.Судот може да одлучи за екстрадиција, по што лицето има право на жалба. Во жалбената постапка решението може да се поништи, а конечната одлука ја донесува Министерството за правда на земјата во која лицето е приведено.Иако сите судски органи можат да поддржат екстрадиција, конечната одлука ја носи Министерството за правда.Истрагата до завршување бара клучна улога на поединците да обезбедат интегритет на легитимните докази. Зачувувањето на континуитетот на доказните факти, од местото на злосторството до судницата, е суштински елемент во остварувањето на правдата. Особено е важно да се избегне нарушување на доказниот континуитет и контаминација на доказите, што претставува заеднички интерес на сите“, заклучи адвокатката Зора Добричанин.

Фото: Јутјуб/Принтскрин
Извор: www.kurir.rs