Експертите откриваат: Дали преку слушалки може да се пренесе коронавирус?

Кога слушалките се во прашање, важно е да се истакне дека во никој случај не треба да ги делите вашите слушалки со други...

Чувајќи се од инфекцијата коронавирус, луѓето ширум светот секој ден се повеќе обрнуваат внимание на различните начини на кои вирусот може да се пренесе, за да избегнат да се заразат.

Коронавирусот кај луѓето предизвика зголемена загриженост, но свеста за потребата повеќе од било кога се обрнува внимание на хигиената е зголемена, како и тоа дека се обрнува многу повеќе внимание на дезинфекцијата.

Сето ова се однесува и на еден од гаџетите кои голем број од нас убедливо најмногу ги користиме, а тоа се секако - слушалките.

Како прво кога слушалките се во прашање, важно е да се истакне дека воопшто не треба да се делат слушалките со другите, особено не оние кои се ставаат во уши, бидејќи бактериите така директно може да се пренесат од едно уво во друго.

Истото се случува и доколку со прстите допираме туѓи слушалки, кои некој ги става во ушите.

Целиот текст можете да го прочитате на ХАШТАГ