Еве како звучи најдлабокиот глас на светот: Како тоа би влијаело на вас? Слушнете го

Во 2002 година, Тим Стормс го постави рекордот за најниска нота некогаш испеана, а во 2012 година го врати со ниска нота од само 0,189 Hz, или така мислиме, бидејќи луѓето не можат да слушнат звуци под 20 Hz.

Тој е и светски рекордер за личност со најширок вокален опсег, па кога ќе ви кажеме дека има и длабоко импресивен глас и импресивно длабок глас, подобро да верувате во тоа.

Овој 50-годишник е пејач по занает, што е корисно со оглед на тоа што има толку препознатлив глас за пеење и има настапувано низ целиот свет за да може да ја магеспсува публиката со својот неверојатен опресег

Впечатливи звуци

И со име како „Стормс“, сосема е соодветно што има глас како длабок, татнеж гром и звуците што може да ги испушта се неверојатни. Тим рече дека неговиот глас „отсекогаш бил тивок“ и се чини дека станува подлабок како што старее.

Додека некои луѓе кои сакаат нивниот глас да звучи поинаку може да одат на операција на нивните гласни жици, способноста на Тим да ги погоди ниските ноти е сосема природна. За прв пат се прослави откако испрати снимка од својот глас на меѓународен натпревар и убедливо победи.

Луѓето едноставно го сакаат звукот на неговиот глас, опишувајќи ги неговите гласни жици како „буквално само пар сабвуфери“ и велејќи дека кога го слушаат можат „да почувствуваат како нивната глава вибрира“. Многумина кои гледале видеа од пеењето на Тим се запрашале како звучат тие длабоки, тивки звучни бранови одблиску и во живо.


Сепак, некои се сомневаат во неговата способност

Има некои љубители на музиката кои сметаат дека Тим всушност не го користи својот глас правилно за да ги погоди ниските ноти и наместо тоа користи нешто што се нарекува „вокално печење“. Вокалното пржење е најнискиот гласовен регистер кој звучи како чистење на грлото и се создава од бавното движење на воздухот.

Иако звучи импресивно длабоко, некои луѓе чувствуваат дека ова не го погодува најниското ниво како што треба.

Сепак, други го бранеа Тим, велејќи дека неговиот сладок длабок глас „најверојатно не е пржење“, тврдејќи дека користењето вокално печење всушност звучи сосема поинаку.

Без разлика дали мислите дека е вокално пржење или не, или можеби никогаш не сте ни слушнале за вокално пржење до сега, тешко е да се негира дека Тим Стормс може да испушта неверојатни звуци.