Фаталиот парфем кој го користи Леонардо Дикаприо

Се чини дека клучната улога во изборот на парфем на холивудскиот актер Леоардо Дикаприо ја имаше неговото италијанско потекло од страната на неговиот татко. Духот на Медитеранот се пренесува со генерации, а со тоа и склоноста кон свежиот мирис на морето и цитрусите.

Аник Гутал го направи Eau d’Hadrien инспириран од мемоарите на Хадријан од Маргарит Јурсенар. Двајца антички мудреци седат на брегот на морето и размислуваат за крајните цели на животот, за смислата и вистината на човечкото суштество. Од морето излегува солениот и освежителен воздух претставен со ноти од алдехид, над нивните глави лимоново дрво што фрла сенка и јасни мисли. Околу нив се наоѓа палата со различни овошја, мандарини и грејпфрут, а во далечината шума чемпреси.

Не изненадува што Леонардо го избрал овој прфем. Мирисот се создава идилична нота на смиреност, умереност и вечност. Ако имате можност, испробајте ја верзијата од 1981 година, новата верзија е поедноставен и синтетички цитат од старата.