Фотографијата од Острог пред 100 години е доказ дека денес манастирот не наликува на оригиналот: Една работа особено ги привлекува погледите на верниците

Манастирот Острог денес е омилено место за аџилак на православните верници, место каде, според многу приказни и преданија, се случуваат големи чуда. Освен тоа, неговата необична архитектура под карпите кај Никшиќ привлекува многу туристи, но малкумина знаат како изгледал манастирот пред повеќе од 100 години кога бил зафатен од страшен пожар, но и пред да стане туристичка атракција.

Старите фотографии од манастирот станаа многу популарни на социјалните мрежи, а на нив може да се види дека Острог порано не личеше на градбата што ја знаеме денес, а која е збирно место на верниците и љубопитните туристи во текот на целата година. Она што е исто така интересно е приказната за основањето на манастирот и чудата што, според приказните на монасите и верниците, се случуваат таму.

Основан е од митрополитот Василиј во 17 век

Историјата на манастирот Острог е поврзана со името на Свети Василиј Острошки Чудотворец. Самиот манастир Острог е сместен во карпа која се надвиснува на просторот што му припаѓал на семејството Бјелопавлиќ, блиску до некогашниот Оногошт и денешен Никшиќ.

Основана е од митрополитот Херцеговски Василиј во 17 век, чии мошти и денес се чуваат во манастирскиот кив, односно живот.

Василије бил епископ на Захум-Херцеговина од 1639 до 1671 година и дошол во Острог со монасите од херцеговинскиот манастир Тврдос, кој бил разурнат од Турците.

Манастирскиот комплекс Острог се состои од два дела. Поголем е Долниот манастир, кој се наоѓа околу црквата Света Троица, изградена во 1824 година, околу која се наоѓаат најголемиот дел од манастирските згради, вклучувајќи го и анот. Горната или „Белата“ е вградена во карпата, а до неа води тесна патека долга три километри. Се состои од две мали пештерски цркви, од кои едната е посветена на светиот крст и украсена со фрески, изработени во 17 век од српските сликари Јован и Радул, на кои се претставени Свети Сава и Свети Василиј Острошки и сцени од животот на Христос и големи празници.

Втората мала црква е посветена на Воведение на Богородица и во неа, во еден ковчег, се моштите на Свети Василиј Острошки, кој во 17 век основал манастир на местото на осамените испосници каде живеел свети Исаија Оногости.

Пред повеќе од еден век имаше голем пожар

Денешниот изглед манастирот го добил во периодот од 1923 до 1926 година, по реконструкцијата по пожарот што го уништи најголемиот дел од манастирскиот комплекс Острог.

Архитектурата на манастирот Острог е многу специфична и уникатна на нашите простори, а причината за тоа е пред се географската положба на манастирот, имајќи предвид дека манастирот Острог е практично врежан во карпа, па според тоа е изградена и неговата архитектура.

Така Црна Гора, а со неа и Српската православна црква, го добија манастирот Острог како единствен манастир на нашите простори, не само по архитектурата, туку и по чудата и куриозитетите поврзани со овој манастир.

Чудата на Свети Василиј Острошки

Митрополитот Василије се упокои во манастирот Острог на 12 мај 1671 година, а на местото каде што ја остави душата израснаа лоза кои се гледаат и денес. Недолго потоа, митрополитот Василије беше прогласен за светец од страна на Српската православна црква, која го празнува неговиот спомен секоја година на 12 мај.

Оттогаш, па до денес, непрекинато се случуваат чудата на Свети Василиј Остроски. На официјалната веб-страница на манастирот постојано се појавуваат нови текстови кои сведочат за големите чуда на свети Василиј Остроски, а поклониците, од кои многумина не се од православна вероисповед, речиси секојдневно доаѓаат да го посетат манастирот.

Обичаите и интересните работи поврзани со овој манастир се навистина многубројни и овде можеме само да споменеме некои од нив. Приказната за влечките на свети Василиј Острошки секако е меѓу најинтересните.

Имено, познатото тело на свети Василиј е едно од најголемите чуда со оглед на тоа што е целосно сочувано до денес, иако овој светител се упокои пред повеќе од три века. Освен тоа, монасите од манастирот одвреме-навреме ја менуваат облеката на овој светител и, се вели, му се истрошени влечките, бидејќи постои верување дека станува и оди.

Фото: Инстаграм
Извор: Zena.blic.rs