Гинеколог изнесе шок тврдења за Г-точката: Не е таму каде што мислите, подгответе се за поинаква вистина

Еден од првите гинеколози, Ернст Грефенберг, беше првиот што му ја откри на светот постоењето на Г-точката.

Г-точката и денес е предмет на дебата. Додека едни велат дека нејзиното стимулирање води до незаборавна кулминација, други тврдат дека тоа е само мит. Еден од првите гинеколози, Ернст Грефенберг, беше првиот што му откри на светот постоењето на Г-точката. Лекарот го „проучил“ женското задоволство и го открил местото за негово „програмирање“, односно точката каде што се акумулираат нервните завршетоци на ткивата што го покриваат женскиот полов орган.

Гинекологот Џорџија Грејс ја споделува науката зад разбирањето на Г-точката. „Многумина од нас пораснаа без никакво образование. Сите информации беа прилично бинарни и многу хетеросексуални. А се што знаевме е дека е срамно да се зборува за тоа“, вели гинекологот.

Поради ова, додава Грејс, постои празнина во нашето знаење за интимното задоволство. „Бидејќи немало толку многу истражувања за задоволство, кулминација или тела, бидејќи имало многу страв и срам за интимноста и задоволството, не знаеме многу“, истакнува тој. Никаде овој недостаток на истражување не е поочигледен како во разбирањето на клиторисот.

„Навистина е чудно што истражувањата и идеите за клиторисот се појавија дури во последната деценија. Не ни знаевме дали Г-точката е вистинска, а тоа беше некој мит именуван по маж. Сепак, благодарение на работата на Австралијан уролог Хелена О „Конел, научното знаење за тоа што е Г-точката е значително подобрено. Г-точката не е некое чудно мало место. Тоа е всушност дел од целата мрежа на клиторисот. Мислам дека ова е навистина возбудливо време за нас затоа што секоја година постојано се развиваат можностите и свеста за кулминација и задоволство“, вели гинекологот.

Резултатите од истражувањето, насловено како „Големото австралиско истражување за сексуалноста 2022“, открија дека тројца од пет Австралијци, или 61 процент, секогаш или речиси секогаш достигнуваат кулминација за време на односот со партнерот. Како дел од нивното годишно истражување, Нормал откри дека традиционално постои разлика во искуството на кулминација помеѓу машките и женските испитаници. Овој феномен се нарекува „јазот во оргазмот“ и се однесува на нееднаквоста во искуството на кулминација, што се јавува особено, но не е ограничено, во хетеросексуалните врски.

Истражувачите ја припишуваат разликата на недостатокот на знаење и разбирање на клиторисот. Затоа, со зголемувањето на сексуалното образование и разбирањето, исто така, забележано е стеснување на јазот во искуството на кулминација, при што Normal објави дека 46 отсто од жените, во споредба со 39 отсто минатата година, редовно кулминираат за време на сексуалниот однос. Дополнителни 58 отсто од испитаниците изјавиле дека се чувствуваат сигурни во препознавањето и задоволувањето на клиторисот. „Направивме толку голем притисок врз себе да дојдеме до кулминација. Наместо тоа, треба повеќе да соработуваме и да уживаме заедно“, заклучува Грејс.

Каде е Г-точката?

Г-точката се наоѓа на ѕидот на женскиот генитален орган. Предниот ѕид се наоѓа на длабочина од 5 или 6 сантиметри зад фронталната коска и уретрата. Некои жени тврдат дека ткивото во овој дел е различно, подебело. Иако веќе има многу студии кои ја разјаснуваат функцијата на оваа зона, контроверзите сè уште постојат. Во секој случај, она што со сигурност се знае е дека стимулацијата на Г-точката има неверојатен ефект врз многу жени. Кулминацијата што се постигнува со стимулација на оваа точка е различна од онаа што се постигнува со стимулација на клиторисот.


foto: freepik