Глетка од пеколот или едно од десетте најубави чуда во светот?

Секоја година, на крајот на октомври, австралискиот Божиќен остров станува целосно црвен. Божиќниот остров е австралиска територија што се протега околу 135 квадратни километри во Индискиот Океан. Со новата сезона на монсунските дождови започнува масовната миграција на црвените ракови, ендемичен вид што живее на почвата од дождовни шуми до крајот на годината.

Околу 40 милиони одат на крај кон брегот каде што се парат и женките лежат на јајцата во морето. Нивната миграција зависи исклучиво од временските услови и од движењето на Месечината, па доколку дождот падне случајно, раките не се движат на брегот до следниот млад месец, кога за време на плимата, женките ги положуваат своите јајца на брегот.

За време на миграцијата, жителите на Божиќниот остров се обидуваат да направат се што е во нивна моќ за да избегнат повредите на раковите. Тие изградија мостови и тунели, а во екот на тој годишен ритуал, сообраќајот се затвора и луѓето се собираат за да го следат тој црвен килим како се движи.

Погледот на ракови на улиците и мали, штотуку родени ракови на брегот е спектакуларно, па многумина доаѓаат да ги видат во живо.