Големо истражување на ФБИ: Нов вид на криминал

Извештај на Федералното биро за истраги на САД (ФБИ) потврди дека неколку години во земјата биле регистрирани најголем број злосторства од омраза.

Во редовниот годишен извештај на ФБИ за злосторства од омраза се наведува дека минатата година се регистрирани 7.314 вакви кривични дела, најмногу од 2014 година.

Од вкупниот број потврдени злосторства од омраза, 48,5 проценти биле извршени над припадници на афро-американската заедница, 15,7 проценти против белото население, 14,1 процент против латиноамериканците и 4,4 проценти над Азијците, се вели во извештајот на Би-Би-Си.

Криминалните групи од омраза предупредуваат дека расистичката реторика и расната нетолеранција се зголемуваат.

Кривично дело од омраза се дефинира како кривично дело „мотивирано од нетолеранција кон одредена раса, етничко потекло, предци, религија, сексуална ориентација, лица со посебни потреби или пол “.

Фото: Tanjug