Гравира огнено оружје: Сега таа мајсторија ја претвори во часовикнот ремек- дело

Што можат да имаат заедничко еден часовник и огненото оружје?

Овој часовник беше добитник на Grandеневското Гранд При d'Horlogerie 2014, поради неговиот извонреден механизам и иновацијата што ја претстави. Исто така и креаторот на овој часовник, Феликс Баумбертнер беше прогласен за Часовничар на годината во Хонг Конг.

Се разбира, гравирањето е направено со рака и го правел австрискиот мајстор, Флоријан Гулер, кој е познат по неговото гравирање огнено оружје. „Гравирањето фаќа светлина, открива голи метали и создава зони на темнина“, рече тој. „Металот е насилен тоа е токму она што го прави неодоливо убав“.

Ременот на овој модел е вистинска убавина, а е сработенод Portales Josephine Morf & Sylviane. Зборувајќи за ременчето, Морфова рече: „Ние ја правиме секоја работа повеќе или помалку индивидуална, во мали серии за да нарачаме луксузни брендови за луксузни часовници или производители на ексклузивни производи од кожа. Редот на Урверк првично нè изненади. Тие сакаа дел од кожата што ретко ја користиме затоа што е врежана. Ремените што ги создадовме се навистина тродимензионални, со низа мали вдлабнатини“.

Овој часовник е вистинско ексклузивно колекционерско парче, чија цена не е во прашање. Сепак, знаеме дека се произведува во многу, многу ограничен број од само пет парчиња.