Грчкиот остров кој коронавирусот го заобиколи, очекува бум во летната сезона

Глобалната пандемија го заобиколи островот Кефалонија - една од омилените туристички дестинации. Грција презеде акција за олабавување на итни мерки од 4 мај, така што секојдневниот живот полека се враќа во нормала.

Жителите на Грција, како и туристите, се сигурни дека ова лето ќе биде малку поразлично од оние на кои сме навикнати.

Виктор Рутос, почесен конзул на Србија во Кефалонија, рече дека само еден случај на коронавирус е забележан на островот. Тој е Грк, кој дошол од Шведска пред околу еден месец. Според извештаите на медиумите, тој го поминал вирусот како блага форма на грип.

Иако никој не е заразен, Кефалонија е ставена во карантин веќе еден месец и половина, но сега животот таму полека се враќа во нормала.

Според конзулот, сезоната треба да започне на 1 јули и да трае до септември, кога се очекуваат англиски и италијански туристи, како и оние од целиот Балкан.

Неодговорено прашање е кога границите ќе бидат отворени за туристите. Што се однесува до чартер летовите, сите чекаат да видат какви инструкции ќе прави Европската унија.

„Проблемот што може да се појави е капацитетот на авионите, но и на автобусите. Доколку, според новите правила, дозволениот капацитет е 50 проценти, тоа значи поскапи патни трошоци. Верувам дека голем број Грци ќе дојдат на островот во јули и август. Голем број туристи од Балканот се очекува да пристигнат со автомобил каков што е случајот секоја година. Се разбира, ако коронавирусот исчезне до јуни “, рече Виктор Рутос.

"Друго прашање што се поставува е што ќе се случи ако авиокомпаниите не работат како што треба. Ако воздушниот сообраќај не се врати во нормала, тогаш очекуваме повеќе гости од Балканот оваа година кои ќе можат да доаѓаат со автомобил, благодарение на реконструираните патишта." Додаде тој.