Храната може многу да нѝ помогне: Што да јадеме кога сме болни?

Настинката и грипот можат да го уништат вашиот апетит, токму кога најмногу ви е потребна исхрана. Еве неколку намирници кои ќе го одржат вашиот имунолошки систем во добра форма - и неколку кои би можеле да ја влошат вашата состојба.

Пилешка супа. Половина грејпфрут. Топол чај. Кога сте болни, сите, од баба до сосед, имаат корисен предлог за храна за да ве одведат на пат кон закрепнување. Што да правиме со оваа мудрост - дали одредени видови храна навистина ни помагаат да се чувствуваме подобро или дури и да се подобриме? И ако е така, зошто болеста често го потиснува нашиот апетит кога мислиме дека исхраната е најпотребна?

„Кога некој што се чувствува болен го губи апетитот, тоа обично е знак дека неговиот имунолошки систем работи премногу напорно“, објаснува Колин Тевксбери, диететичар и професор по нутриционистичка наука на Универзитетот во Пенсилванија. Тоа е предизвик, додава таа, бидејќи на нашите тела му требаат течности, како и протеини, јаглени хидрати, витамини и минерали: „Ако не сте гладни или жедни, едноставно се чувствувате ужасно и се обидувате да се одморите, навистина е тешко да ги задоволите тие потреби“.

Но, може да биде важно да се обидете. „Балансираната исхрана може да го забрза вашето закрепнување, да го зголеми нивото на енергија и да помогне во градењето на вашиот имунолошки систем“, вели Шеа Милс, регистриран диететичар во клиниката Мајо во Феникс. „Општо земено, важно е да јадеме здрава, избалансирана исхрана кога сме болни.

Причините поради кои често не можеме да ја вариме храната кога сме болни се сложени и необјасниви. На имунолошкиот систем му треба многу енергија за да се бори против инфекцијата, па затоа е добро да се консумира здрава храна за време на болеста. Но, имунобиологот од Универзитетот Јеил, Руслан Меџитов, вели дека нашите тела на крајот се оптимизирани да не се чувствуваат подобро, туку да преживеат - и можеби не секогаш ја гледаат инфекцијата како најголема закана. „Тоа е она што е контраинтуитивно“, додава тој.

Нашите тела несвесно пресметуваат компромиси кои може да вклучуваат некои еволутивни некомпатибилности со модерниот живот, како што се трошоците и ризиците некогаш поврзани со добивањето храна. Пред испораката на пица да биде опција, добивањето храна додека сте болни значи да го изложите вашето ослабено тело на средба со „предатори“. А наоѓањето храна значи и инвестирање повеќе енергија. Иако животот е променет, некои теоретизираат дека овие еволутивни остатоци може сè уште да играат улога во потиснувањето на нашиот апетит за време на болеста, известува National Geographic.

Телото, исто така, прави физиолошки компромиси за да добие енергија за време на болеста, забележува Меџитов, а научниците сè уште истражуваат како тие функционираат. Нормално, телото првенствено се напојува со гликоза од храната. За време на постот, вклучително и за време на болест, се користи во масни киселини како складиран извор на висока енергија. Оваа промена во изворот на енергија може да обезбеди заштита на ткивата и органите на телото од воспаление предизвикано од некои патогени - но спротивното може да биде точно за други.

На пример, Меџитов и неговите колеги открија во студија од 2016 година дека глувците инфицирани со вирусот на грип имаат голема корист од хранењето, додека глувците заразени со бактеријата листерија се чувствуваат полошо. Тоа не значи дека треба да ги изгладнувате бактериите и да го храните вирусот - студиите на глувци можат да ни кажат само толку многу за луѓето. Но, истражувањата откриваат сложена врска помеѓу исхраната и болеста.

Понатаму, Тевксбери додава дека различни луѓе исто така можат различно да реагираат на истите болести. „Од физиолошка гледна точка, тоа во основа е одговор на стрес и секој различно реагира на стресот“, објаснува тој.

Што треба да јадете и пиете кога сте болни?

Вашето тело копнее за одреден опсег и комбинација на хранливи материи, нивоа на протеини, јаглени хидрати, витамини и повеќе - иако Меџитов вели дека тие преференции се подвижна цел, која се менува со здравствената состојба од бременост до скокови на раст или болест. „Како се менувате за време на болеста зависи од видот на болеста, а тоа е делот што не го знаеме многу добро“, вели тој, „Станува многу интересно и сложено прашање: кој е вистинскиот опсег и комбинација на хранливи материи? '

Милс сугерира дека јадењето порции со големина на ужина почесто може да биде повкусно од поголемите оброци на кои сме навикнати кога се здрави. Со додавање на протеини, јаглени хидрати и овошје или зеленчук, можете да одржите добра рамнотежа на витамини, минерали и макронутриенти.

Од оваа формула се роди легендата за пилешка супа. „Супите ги имаат сите овие компоненти, заедно со витамини, минерали и електролити“, вели Тевксбери. Топла супи, исто така, може да помогне во разградувањето на слузта при инфекции на горните дишни патишта.

Фото: www.freepik.com
Извор: www.b92.net