И вам брзо ви се празни батеријата на мобилниот? „Натерајте ја“ да трае!

Скоро секој телефон работи различно. Некои од среќниците го полнат секој втор ден, некои скоро никогаш не го отстрануваат од полначот. Постојат многу фактори кои се во прашање: колку често и за што го користите, колку апликации сте вклучиле, колку капацитет на батеријата и старост има.

Во време кога енергијата е скапа и достапноста на одговорностите е константна, треба да можете да управувате со батеријата на вашиот мобилен телефон за да бидете што е можно поефикасни и да работите што е можно подолго.

Паметните телефони користат литиум-јонски батерии (Li-ion), бидејќи тие нудат најприфатливо решение за различните карактеристики, услуги и врски што корисниците на смартфони ги очекуваат од оперативните системи. Капацитетот на батеријата се намалува секојдневно со постојана употреба, но кои фактори влијаат на траењето на батеријата? Возраста на батеријата е најважна, бидејќи може да влијае на максималното полнење. Една студија од 2010 година открила дека со почетен капацитет од 88-94%, траењето на батеријата по 250 полнења се намалува на 73-84%.

Дали треба целосно да се испразни?

Некои се убедени дека повремено празнење на батеријата е најдобриот начин за одржување на нејзиниот долг живот. Напротив, избегнувањето на целосно празнење и редовно полнење е најдобриот начин да ја задржите батеријата на уредот подолго. Сепак, тоа не значи дека батеријата не треба да се испразнува целосно на секои неколку месеци. Ова му овозможува на хардверот на уредот да го прекалибрира капацитетот. И температурата прилично влијае на животниот век на батеријата, дури и повремената употреба во топли услови ќе ја исцеди батеријата побрзо.

Како да се продожи времето помеѓу полнењето?

Постојат различни начини на кои можете да го продолжите времето помеѓу две полнења на батеријата. За жал, тие скоро секогаш значат согласност за компромиси и намалување на функционалноста на уредот. За почеток, проверете дали екранот се исклучува по некое време, по можност по 30 секунди, најмногу. Вие исто така може да ја оневозможите вибрацијата на вашиот телефон кога остварувате повик ако има звучен сигнал, а исто така и кога работите на некој софтвер. Ова заштедува траење на батеријата и го продолжува траењето на батеријата.

Одржувањето на батеријата на паметниот телефон што е можно подолго, не само што е еколошки, туку и финансиски одржливо. Може да заштедите со полнење на батеријата на вашиот паметен телефон преку батеријата на автомобилот, наместо да ја вклучувате дома. Но, разбирањето кои услуги и одлики најмногу влијаат на енергијата на батеријата и преземањето чекори за нејзино намалување, се најдобриот начин за максимално траење на батеријата.

Што се однесува до самата батерија, наполнете ја редовно додека не се наполни целосно и периодично празнете ја за да го продолжите нејзиниот животен век. И кога не е во употреба, чувајте ја на ладно место, подалеку од топлина, пренесува Тпортал.