И задоволство и лек: Научиниците откриваат зошто треба почесто да пиете пиво!

Научниците од Универзитетот Ајдахо открија дека состојката која му ја дава горчината на пивото всушност содржи компоненти кои се делотворни во борбата против различни болести, вклучувајќи го и канцерот.

Во хмељот се пронајдени две основни компоненти: хумулони, кои имаат антиканцерогени својства и лупулони, за кои се верува дека исто така имаат здравствени бенефити.

Научниците изјавија дека се надеваат заедно со тимот од биологот и медицинските стручнаци да развијат нов лек кој ќе биде наменет за повече болести, а со најголем фокус на лечење на ракот.

Ова ново истражување драстично ги зголеми значењето и здравствените бенефите на хмељот. Освен борбата против рак, хмељот исто така може да биде корисен и во борбата против акни и борбата против ХИВ вирусот.