Имате симптоми, а не е корона: Доктор Несторовиќ откри лек од кој ќе пукате од здравје, а посебно во зимскиот период

Сведоци сме дека имунитетот во денешно време претставува важна алка не само во одржувањето на здравјето, туку и опстанокот за време на пандемијата на коронавирус. Клучната улога, се разбира, ја игра фактот на состојбата на нашиот имунитет. Особено кога доаѓа зимскиот период, кога секој организам е склон кон пад на имунитетот.

Тој ги советува луѓето да не се водат од научни дела, туку од лична интуиција.

- Постојат три точки на интуиција - стомакот, срцевата интуиција што ви кажува дали ви се допаѓа нешто, и мозокот или најглупавата - инхибиран од влијанието на воспитувањето - вели тој.

- Мислам дека луѓето не знаат доволно што им користи, а што им штети. Сега кога беше корона, никој не зборуваше за едноставни лекови како цинк, црна рибизла и чичково масло. Сите знаеме како функционира, но сѐ уште бараме само лекови - вели д -р Несторовиќ и додава - Кој е во паника во ова време, неговиот мозок се одмаздува, а познато е дека позитивното размислување го продолжува животот за 5 години. Сето ова го знаеме, но не е лесно да се усвои позитивно размислување. Тоа не оди по рецепт, треба да се работи. Постојат техники како медитација или акупунктура, кои ни помагаат да научиме да го користиме мозокот - рече професорот Несторовиќ.

Што е најдобро против вируси и настинки?

-Спијте доволно

-Балансирајте ја вашата исхрана

-Користете мед, нане и сируп или сок од бозел

-Надоместете го витамин Д во зимските месеци

-Јадете зеленчук и овошје, особено црно овошје

-Земете додатоци на цинк

-Јадете еден бразилски орев неделно

-Консумирајте риба

-Слободно движете се и спијте на студ

- Кога се споменува црниот бозел, на многумина им изгледа непознато, но всушност, станува збор за домашен бозел (Sambucus nigra). Од него, за зајакнување на имунитетот - како што наведува докторот, добро е да се користи домашен варен сок, или да се пие сок од цедено свежо овошје.

Витаминот Д и Цинкот играат значајна улога

Лекарот исто така го издвојува витаминот Д како важен затоа што, како што наведува, помеѓу октомври и април, во нашата географска широчина, нема доволно сонце за да се создаде доволно од тој витамин во кожата, па затоа мора да се земе дополнително.

- Подложни сме на недостаток на витамин Д во зимските месеци, така што во текот на јануари, повеќето луѓе речиси и да го немаат во крвта. Кога дополнително се внесува витамин Д, им помага на луѓето и има позитивен ефект врз имунитетот. Во таа смисла, најдобро е да се јаде морска риба во која има и јод, што исто така е дефицитарен елемент кај нас, бидејќи се покажа дека дополнувањето, односно додатоците во исхраната не се толку ефикасни - рече д -р Несторовиќ, истакнувајќи тој цинк мора да се земе предвид како додатоци во доза од 10 до 15 mg на ден за возрасни.

Кога станува збор за селен, за да имаме доволно од него, треба да јадеме по еден бразилски орев неделно.

Лекарот потсетува на студија што била направена во Кина и во која учествувале 800.000 луѓе, кои јаделе варена риба осум недели. Оние кои јаделе варена риба само два дена успеале значително да го зајакнат имунитетот.

Физичка активност

Професорот Несторовиќ, исто така, забележува дека физичката активност е еден од главните имунолошки стимулатори. Тој препорачува умерена физичка активност, во форма на дневно пешачење или умерено вежбање.