Имунологот кој живееше 108 години споделил што јаде секој ден: Совет за сите оние кои сакаат да бидат здрави и витки

„Да живеете 100 години“, е желбата што сите ние често им ја упатуваме на нашите најблиски на нивниот роденден, но само имунологот Вилијам Френкланд знаеше како да ги направи тие 100 години здрави и успешни.

Британскиот имунолог д-р Вилијам Френкланд живеел здрав и успешен живот цели 108 години. Умот му беше бистар, а телото силно. Зад себе имаше 70 години неверојатна работа, отворајќи нова ера во разбирањето и лекувањето на алергиските болести. Во соработка со еминентниот алерголог Артур Софер, Френкленд беше пионер во создавањето на антихистаминици, кои направија револуција во лекувањето на алергиите.

Научната активност на Френланд не беше ограничена само на алергологија. Тој даде значаен придонес во развојот на имунолошките серуми и вакцини, кои одиграа клучна улога во борбата против разни болести. Благодарение на неговите напори беа спречени многу смртни случаи и се подобри квалитетот на животот на огромен број пациенти.

„Свеж воздух, физичка работа и едноставна храна – тоа е она што формира силно тело уште од рана возраст“, ​​тврди Вилијам Френкланд.

Тајните на долговечноста на Вилијам Френкланд

Френкланд строго се придржувал до принципите на медитеранската исхрана, која е препознаена како една од најкорисните за здравје и долговечност. Еве што јадеше:

1) „Маслиновото масло е главно во мојата исхрана“, вели д-р Френкланд.

Дневно консумирал 2-3 лажици екстра девствено маслиново масло. Маслото е богато со мононезаситени масти и антиоксиданси, особено полифеноли, кои имаат антиинфламаторно дејство.

2) Риба и морска храна.

Д-р Вилијам јадеше масна риба 2-3 пати неделно. Неговите омилени типови:

Лосос: Богат со омега-3 масни киселини, кои го поддржуваат здравјето на срцето и мозокот.

Сардини: не само што содржат омега-3, туку и калциум за силни коски.

Скуша: извор на витамин Д, важен за имунитетот.

Аншоа: богати со селен, кој ја поддржува функцијата на тироидната жлезда.

3) Зеленчук и овошје.

Френкленд консумирал најмалку 5 порции разнобоен зеленчук и овошје дневно. „Се обидувам да го направам моето биро да изгледа како виножито“, се пошегува тој. Пример:

Темно зелен лиснат зеленчук (спанаќ, кељ): богат со фолна киселина и антиоксиданси.

Светло портокалови зеленчуци (моркови, тиква): содржат бета-каротин за здрави очи и кожа.

Бобинки (боровинки, малини): богати со антоцијани, кои ја поддржуваат когнитивната функција.

Агруми: извор на витамин Ц и флавоноиди.

Овошје

4) Производи од цело зрно.

Френкленд јадеше леб од цели зрна, кафеав ориз и овесна каша. „Влакната се храна за нашата микробиота“, рече тој. Целите житарки се исто така богати со витамини од групата Б и минерали.

5) Јаткасти плодови и семиња.

Френкленд јадеше грст ореви секој ден:

Ореви: Содржат омега-3 и антиоксиданси. Бадеми: Богати со витамин Е и магнезиум. Ленено семе: извор на лигнани кои имаат антиканцерогени својства.

И уште неколку принципи на исхрана и живот:

1. „Никогаш не се прејадувам“, рече Френкланд. Тој го практикуваше јапонскиот концепт за полнење на желудникот до 80%.

2. Френкланд си дозволи 1-2 чаши црвено вино неделно. „Ресвератролот во црвеното вино може да биде корисен, но само во умерени количини“, забележува тој.

3. Научникот јадеше во исто време секој ден, што помага да се одржи стабилно ниво на шеќер во крвта и правилен деноноќен ритам.

4. Физичка активност: „Движењето е живот“, вели Френкланд. Неговиот режим вклучуваше дневни прошетки на свеж воздух (најмалку 30 минути), лесни вежби за јачина за одржување на мускулната маса и градинарство кое комбинира физичка активност и контакт со природата.

5. Ментална активност: Френланд секој ден посветувал одредено време на ова – читајќи научни списанија, решавајќи крстозбори и судоку, дискутирајќи за научни теории со колегите.

6. Управување со стресот: „Стресот е главниот непријател на долговечноста“, рече Френкланд. Неговите техники за управување со стресот вклучуваа:

Медитација (15 минути на ден).

Длабоко дишење.

Редовен здрав сон (7-8 часа на ден).

7. Социјален ангажман: Френкланд одржуваше блиски врски со семејството и пријателите. „Социјалните врски се исто толку важни за здравјето како и добрата исхрана“, вели тој.

8. Постојано учење: „Никогаш не престанувајте да учите“, советува Френкланд. Тој продолжува да учи нови области на науката, па дури и да ги совлада современите технологии.

9. Позитивен став: „Оптимизмот и смислата за хумор се најдобрите витамини“, се насмеа Френкленд. Тој се обидуваше да најде радост во секоја работа.

Вилијам Френкланд нагласи дека тајната на долговечноста не лежи во еден фактор, туку во сеопфатниот пристап кон здравјето.

„Здравата исхрана, активниот начин на живот, интелектуалната стимулација и позитивниот став се клучот за долг и среќен живот“, заклучува тој.