ЈУЖНА КОРЕЈА ГО ГРАДИ ПРВИОТ ПЛОВЕЧКИ ГРАД ВО СВЕТОТ

Јужна Кореја го освои светот како бура со своите фантастични серии и филмови, но кога ќе дојдеме до 2025 година, тие ќе ги воодушеват своите посетители со првиот пловечки град во светот…

Овој прв пловечки град во светот ќе се наоѓа недалеку од брегот на Бусан. Со инфраструктура која е целосно отпорна на поплави, овие вештачки острови ќе бидат совршен пример за самоодржливи згради, кои дури и ОН ги поддржуваат. 

Пловечкиот град ќе биде отпорен, нема да биде така лесно да се поплави и ќе се закотви на морското дно, за со леснотија да издржи природни катастрофи како цунами и урагани од петта категорија. Враќајќи се на точката на одржливост, многу згради се опремени со соларни панели на нивните покриви, кои ќе имаат инструментално значење за производство на електрична енергија и одгледување храна.

Жителите овде ќе живеат на „првенствено растителна исхрана“ што ќе ја намали потребата за простор, енергија и потрошувачка на вода. UN Habitat, Oceanix и Busan Metropolitan City ќе работат на развивање на првиот самоодржлив прототип во светот кој ќе им овозможи на луѓето да бидат безбедни од катастрофи предизвикани од климатските промени. Извршниот директор на Хабитат на ОН Маимуна Мод Шариф рече: 

„Одржливите пловечки градови се дел од арсеналот на стратегии за климатска адаптација што ни се достапни. Наместо да се бориме со водата, ќе научиме да живееме во хармонија со неа. Со нетрпение очекуваме да развиеме природни решенија преку концептот на пловечки град, а Бусан е совршен избор за овој прототип.

Димензиите на овој град се уште не се одредени, но поголемите населби ќе се со површина од околу 75 хектари и ќе можат да примат до 10.000 жители. Бидејќи климатските промени претставуваат сериозен проблем за различни делови од светот, прашање на време е кога пловечките градови ќе бидат единствениот начин за опстанок на планетата.