Како да се заштитите од вируси кога одите на пазарување во продавница?

Кои се најзагадените површини во продавниците?

Во контекст на пандемијата, новиот коронавирус COVID-19 утврди посебни мерки на зараза, кои вклучуваат затворање на скоро сите продажни места, со исклучок на маркетите и аптеките.

Продавниците за храна продолжуваат да работат така што граѓаните ќе можат да добијат основен пристап до храната и средтсвата за домаќинство што им се потребни. Сепак, и покрај ригорозните контроли за дезинфекција и санитарни услови, во овие продавници сè уште има многу патогени, микроорганизми, вируси и бактерии, бидејќи многу луѓе допираат на површините.

Како да се заштитите од инфекција кога одите на шопинг во продавница?

Ова е она на што треба да посветите најмногу внимание.

Кошнички, корпи, колички за пазарење

Првото нешто што ќе го допрете пред да влезете во продавницата е количката или корпа. Тоа е едно од најнечистите места во големите ланци и малите продавници. Има десетици, па дури и стотици, валкани раце на ден кои ги допираат, па затоа е многу важно да се има предвид ова пред да го допрете лицето, како и вашите сопствени работи, по нивно користење.

Најчеста бактерија на површината на количките е Ешерихија коли - истата бактерија која може да се најде во најголеми количини во тоалетите и фекалните примероци. Се смета дека бактеријата „Ешерихија“ се пренесува над површината на количките, главно преку сурово месо, пилешки измет (каде што количките стојат надвор од продавниците) и валканите раце на клиентите, според студијата од 2012 година објавена во „
Food Protection Trends“.

Најдоброто нешто што треба да направите е да ја избришете количката пред да ја користите со антибактериска крпа. Ако ја немате оваа опција, избришете го пакувањето на сите производи што ги ставате во неа пред да ги ставите на полиците дома или во фрижидер.

Избегнете допирање на сите проиводи пред да одлучите што да купите

Многу често треба да земеме производ од штандот и да погледнеме во него и да ја прочитаме неговата етикета. Ова е добро за нашиот информиран избор како потрошувачи, но нè става под поголем ризик од инфекција. Колку повеќе производи допираме, толку повеќе инфекции ризикуваме да стекнеме.

Ограничете го допирот на производи на оние што најмногу имате намера да ги купите.

Прескокнете го штандот со деликатеси

Кога е вонредна состојба на пандемија, консумирање на непакувана храна ставена на штанд директно во воздухот и во близина на валкани раце и плочи носи зголемен ризик од зарази. Затоа, избегнувајте да купувате месо и деликатеси од штандот со непакувана храна.