Како до подобар сексуален живот

Има ли некој што не сака добар секс? Едно од најголемите прашања за кое и Гугл има огромен број на резултати од пребарување е како до подобар сексуален живот. Одговорот е краток - комуникација.

Што добивате од добра комуникација? Информации и сознанија.

Што добивате од тие информации и сознанија? Разбирање.

Не секогаш е лесно да се разговара за сексуалниот живот. Па затоа ќе ви помогнеме да се опуштите и полесно да можете да започнете разговор со вашиот партнер. 

Постојат три главни точки на кои мора да се фокусирате, а тоа е комуникација ПРЕД секс, ЗА ВРЕМЕ на секс и ПОСЛЕ секс. На крајот од овој текст можете да најдете и неколку предлози за тоа како најдобро да започнете да разговарате со парнерот за подобрување на сексуалниот живот.

Дознајте што точно сакате

За да имате одлично сексуално искуство со вашиот партнер, многу е важно да се познавате себеси и да знаете што точно сакате за да можете полесно да комуницирате со партнерот.

Поставете си прашања, бидете љубопитни и допирајте се себеси. Тоа е единствен начин да откриете што навистина прави да се чувствувате добро и ве прави среќни. 

Кога комуницирате со партнерот бидете јасни и конкретни за да може партнерот лесно да ги исполни вашите замисли и желби. Понекогаш може да ви е тешко да изразите што точно сакате. На пример, доколку му кажете на партнерот “Сакам да посветиш повеќе време на стимулација на моите брадавици”. Колку повеќе? Кога? Како?

Доколку го знаете одговорот на овие прашања, вашиот партнер ќе може многу полесно да ве доведе до саканото задоволство.

Комуникација ПРЕД секс

Кога темата на разговор е секс, препорачуваме тоа да не го правите во спалната.  Можеби звучи чудно, но разговорот за вашиот сексуален живот е најдобро да биде во средина која не ве асоцира на секс.

Ова правило исто така се препорачува и кога сакате да имате секс со нов партнер. Тоа е најдобар начин да дознаете како да му пружите незаборавно задоволство.

Иако можеби ви изгледа примамливо да лежите еден до друг и нежно да си шепотите, тоа само може да ви го одвлече вниманието. А па од друга страна, не се препорачува да започнете ваков разговор веднаш после секс затоа што ќе бидете уморни.

Затоа е важно да бидете фокусирани на разговорот пред да започнете, и да оставите доволно време за разговор. Освен тоа, кога разговарате за секс, треба да бидете свесни за две работи.

1. Чувствителност

Без разлика дали добро се познавате или сте со нов партнер, сексот е чувствителна тема. Погрижете се да ја бидете директни, кажете му на партнерот што ви се допаѓа и што друго може да направи за да ве задоволи.

2. Слушајте и поставувајте прашања

Кога е ред на вашиот партнер да зборува, мора да бидете заинтересирани и љубопитни. Слушајте го што ви кажува и поставувајте што повеќе прашања. Дали има некои специфични барања? Дали има желба да испроба нешто ново? Што можете вие да направите за да ги задоволите неговите потреби?

Комуникација ЗА ВРЕМЕ НА секс

Постојат различни начини како најлесно да комуницирате за време на секс, и најчесто нема ни потреба да користите зборови. Користете го говорот на телото и обрнете внимание на партнерот. Вашите воздишки, звуци на задоволство, бакнежите, насмевките и контактот со очите се одличен начин да му дадете до знаење дека уживате. Целта е да се изразите на начин на кој вашиот партнер ќе ги разбере вашите потреби и ќе може да ги задоволи.

Разговорот за секс и изразувањето на сексуални желби е природно и лесно за некои личности, но не за сите. Затоа е потребно да започнете од некаде.На пример, започнете искрен разговор со нагласување на позитивното над негативното со фрази како „Ова малку ми се допаѓа“ наместо „Не ми се допаѓа кога го правиш ова“. 

Ова ќе ви помогне да се чувствувате поудобно кога разговарате за секс, така што ќе ви биде полесно да ги изразите желбите и фантазиите, што би остварило отворен дијалог помеѓу вас и вашиот партнер.

Комуникација ПОСЛЕ секс

Следниот чекор можеби не е толку секси како претходниот, но затоа пак е многу битен за вашата врска. После секс потребно е да разговарате за целосното искуство.

Не се работи за оценување или договарање што треба да подобрите за следниот пат. Се работи за искажување што мислите дека беше убаво и ве доведе во подобро расположение. Отворено кажете му на партнерот што ви се допадна и би сакале да го повторите, но исто така кажете му што не ви се допадна и не би сакале да го повторите.

Поентата е да разговарате. Не мора да биде веднаш после секс, кога сте уморни и сакате да спиете. Слободно можете да испратите СМС порака на вашиот партнер следниот ден, или да му оставите ливче со доручекот следното утро.

Како да започнете?

За да ви помогнеме да започете отворена комуникација со вашиот партнер во однос на вашиот сексуален живот, еве неколку идеи.

Масажа и допири

Направете романтична атмосфера и соблечете му ја кошулата на партнерот. Земете масло за масажа, нанесете на вашите раце а потоа започнете нежно да го допирате парнерот. За посензуално искуство, можете да користите и превез за очи или пердув за сензуална предигра.

Често е полесно да се зборува за почувствителни теми кога не постои директен контакт со очите. Па затоа, кога веќе и двајцата сте опуштени можете да започнете со разговор.

Еротски игри за возрасни

Без разлика колку долго сте во врска, отворен разговор за она што го сакате сексуално е понекогаш непријатно. Токму затоа се тука секс игрите. Постојат различни видови на секс игри кои истовремено ќе ви помогнат да се чувствувате поопуштено пред партнерот, и ќе ви донесат незаборавна забава. 

На пример, можете да играте секс игра со картички. На картичките има различни прашања, идеи, предлози и активности кои можат да ви помогнат да започнете комуникација.

Сет секс играчки за парови

Постојат разни видови сетови за парови кои може да помогнат да започнете отворена комуникација со партнерот. Всушност, разговорот започнува во моментот кога треба да одлучите кој сет би го избрале, а потоа продолжува кога заедно ги разгледувате секс играчките во тој сет. Откако ќе испробате одредена секс играчка, најдобро е да разговарате за тоа како се чувствувате додека ја користите и дали таа играчка може да го подобри вашиот сексуален живот.

Секс играчки за парови

Најдобра тема за да започенете разговор за секс се секс играчките.  Како и за сетовите, разговорот започнува кога одлучувате каква секс играчка да купите. Понекогаш ова може да биде незгодна ситуација, но сепак вреди затоа што секс играчките се инвестиција во вашето сексуално здравје и живот. 

Постојат многу играчки кои се препорачуваат за парови, како на пример прстени за пенис кои даваат кои даваат задоволство и на вас и на вашата партнерка. Исто така има и вибратори за парови  кои можат да се користат пред и за време на сексот. На вас е да изберете што би било најдобро и како ви сакале да го зачините сексот со партнерот. 

Кога ќе почнете да разговарате за вклучување на секс играчки во вашиот живот,  ќе откриете дека одеднаш почнувате да комуницирате поискрено и поотворено. Ќе бидете поотворени за нови возбудливи доживувања, кои ќе го доведат вашиот сексуален живот на едно друго ниво.

Сексот е подобар кога отворено разговарате за тоа.

Уживајте!

Пр текст

Фото. Unsplesh