Како изгледа најголемиот хотел во Русија и што има внатре?

Хотелот има 25 ката и 1777 соби, на прв поглед се чувствува обемот на проектот

Хотелот „Космос“ е еден од најголемите во Москва и Русија. Ова е најголемата хотелска зграда во земјата. Изграден е да прима гости на Олимпијадата во 1980 година.

Зградата и блискиот споменик „Освојувачи на вселената“ беа создадени од заеднички тим француски и советски архитекти. Неговото официјално отворање беше на 18 јули 1979 година, на кое пееше француската ѕвезда Џо Дасин. 

Во 1990 година, плоштадот пред хотелот беше преименуван во „Генерал Шарл де Гол“. На 9 мај 2005 година, по повод 60-годишнината од Денот на победата, во присуство на францускиот претседател Жак Ширак беше откриен споменикот на Де Гол. 

Хотелот има 25 ката и 1777 соби. На прв поглед, може да се почувствува обемот на проектот. Во Русија веќе има хотели со повеќе соби, но тоа се хотелски комплекси со посебни згради, додека во „Космос“ се е во една зграда.

На приземјето има голема сала со рецепции, бар, ресторан, продавница за сувенири и слично. Нагоре водат неколку лифтови.  

Ходниците се многу долги, со соби од двете страни. Собите се прилично скромни, опремени во постсоветски стил. 

Цената на соба за едно лице е од 2950 рубли (околу 2.200 денари) и од 3680 рубли (2.700 денари) за две лица.


Собите имаат ТВ, фрижидер, фен, гардеробер, две столици. Мебелот не е сосема нов. 

Најлошото нешто во просторијата е погледот на VDHN - Изложба на достигнувањата на националната економија. Прозорецот не се отвора целосно од безбедносни причини, па фотографирањето не е лесно.

Од прозорецот можете да ја видите ТВ-кулата Останкино, Споменикот на освојувачите на вселената и Музејот на космонаутиката. 

Севкупно, вреди да се остане тука заради погледот. Покрај тоа, „Космос“ го сакаат филмаџиите. Тука е снимен филмот „Day Watch“. 

Сега хотелот е популарно место за фотосесии. 

Генерално, хотелот има свои предности, но посетителите очекуваат помодерни соби внатре.


Извор и Фото: pochivkata.blitz.bg