Како стаклените жаби стануваат невидливи за предаторите? Нивната крв е единствена во животинскиот свет

Кога се во опасност, стаклените жаби активираат механизам кој се смета за единствен во животинскиот свет.

СТАКЛЕНИТЕ ЖАБИ се сметаат за едни од најнеобичните животни на нашата планета, токму поради нивната способност да сокријат 90 отсто од своите крвни зрнца во црниот дроб, како што сугерираат резултатите од најновата студија. Имено, во текот на денот поголемиот дел од времето го поминуваат криејќи се под лисјата, така што во моменти на опасност ја менуваат зеленикаво-кафеавата боја и стануваат речиси проѕирни.

„Кога се проѕирни, тие го прават тоа за своја безбедност“, вели биомедицинскиот инженер од Универзитетот Дјук, Јуни Јао, коавтор на студијата која ја разгледа оваа необична карактеристика. Сепак, тој и неговиот тим истакнуваат дека на овој начин можат активно да ги избегнуваат предаторите додека се будни, но тие се најранливи кога спијат - поради што развиле одбранбен механизам кој им помага да останат скриени дури и за време на спиењето.


Жаби под надзор

За да стигнат до овие наоди, научниците користеле технологија на светлина и ултразвук и ѕирнале во нив - и таму забележале дека стаклените жаби се способни да „концентрираат“ речиси 90 проценти од нивните крвни клетки во црниот дроб додека спијат. Но, тоа не е крајот на нивните скришни трикови, бидејќи тие исто така можат да се соберат и да ги намалат повеќето внатрешни органи.


Како тие го прават ова е сè уште малку мистерија, со други зборови за повеќето животни ниската концентрација на кислород во крвта или неговата тесна концентрација би резултирала со фатален исход. Но, не со стаклени жаби, тие се способни да ги преживеат овие екстремни промени. Затоа, научниците веруваат дека истражувањето на нив во иднина може да доведе до развој на ефикасен лек против згрутчување на крвта.

foto: twiter