Како треба да реагирате на злоба, завист, омраза, навреди: Приказна на самурајот

Живеел некогаш еден стар мудар самурај. Тој имал група студенти и ги обучувал со мудрост и воени вештини. Еден ден, за време на тренингот, дошол кај него еден млад воин, познат по својата суровост.

Неговата омилена тактика била провокација: тој навредувал ривал и со тоа изгубил трпеливост, го прифатил предизвикот, но во гнев правел грешката до грешка и, се разбира, ја загубил борбата.

И така се случило и овој пат: воинот извикал неколку навреди и почнал да ја набудува реакцијата на самурајот. Самурајот мирно го продолжил предавањето.

Ова се повторило неколку пати. Кога самурајот не реагираал и по третиот пат, воинот се налутил, го напуштил часот.

Другите студенти внимателно и со интерес ја гледале оваа состојба. По заминувањето на воинот, никој не издржал и прашал:

- Господару, зошто ги толериравте неговите напади и навреди? Требаше да го предизвикате во борба!

Мудриот самурај одговори:

- Кога некој ќе ви донесе подарок и вие не го прифаќате, каде ќе заврши подарокот?

„Кај својот сопственик“, одговориле студентите.

- Истото важи и за зависта, омразата, навредите и злобата. Сè додека не ги прифатите, тие припаѓаат на лицето што ви ги носи.