Како вака: Пациентка прво позитивна, па негативна, па позитивна па негативна на коронавирус

Главниот штаб за цивилна заштита во округот Задар- Хрватка објави дека една жена, која веќе го прележала коронавирусот, во средата повторно се тестирала позитивно на КОВИД-19, а набргу потоа, нејзиниот втор тест, што се случи во четвртокот наутро, беше повторно негативен на коронавирус.

Како што дознава zadarski.hr, станува збор за една постара жена од Колан, која ја „собрала“ инфекцијата со коронавирус преку Специјалната болница за ортопедија во Биоград на море.

Жената била тестирана за коронавирус, откако таа развила симптоми, а нејзиниот тест се вратил позитивен. По некое време на закрепнување, таа била препробана да види дали вирусот исчезнал од нејзиното тело. Таа беше тестирана, како што обично се прави, двапати во 48-часовни интервали и двата наоди се вратија негативно, што значи дека закрепнала од коронавирусот. Како и да е, постарата повторно ги доби симптомите на болеста, повторно беше тестирана, а резултатот се врати позитивен, но денес нејзиниот резултат повторно беше негативен, пренесува zadarski.hr.

Седиштето на цивилната заштита во округот Задар соопшти дека станува збор за специфичен случај и дека наодите се испратени до хрватскиот институт за јавно здравје, кој ќе даде свое мислење за овој случај.

- Еден 71-годишен пациент развил симптоми на COVID-19 и првиот резултат на тестот на 4 април беше позитивен. Контролното тестирање е направено на 24 и 26 април 2020 година, а резултатите од тестот беа негативни. На 27.05.2020 година, пациентот се пријавил во Општата болница „Задар“ за субфебрил. Бидејќи секој пациент со фебрилна состојба се тестира на КОВИД-19 во Општата болница, пациентот бил тестиран и резултатот од тестот бил позитивен. Тестот се повтори и резултатот од тестот беше негативен, рече епидемиологот д-р Алан Медиќ, додавајќи дека уште еден примерок на пациенти е испратен во Хрватскиот институт за јавно здравје при Одделот за директна виролошка дијагностика за понатамошно следење на епидемиолошки и дијагностички мерки и активности.

Епидемиологот Медиќ исто така рече дека пациентот се наоѓа во добра здравствена состојба и дека се преземени сите анти-епидемиски мерки против блиските контакти на пациентот, кои како претпазливост биле ставени под медицински надзор.

Што е уште поинтересно, и во Македонија се регистрирани вакви случаи...

Извор: Јутарни лист