Калиопи: Најголемиот тест на кој бев ставена во 2023 година, ми беше најтрагичната ноќ во кариерата

Денеска Калиопи ќе го прослави својот 57 роденден работно во Белград, кадешто настапува како гостинка на концертот на нејзиниот драг пријател Жељко Самарџиќ. Истовремено ќе прослави уште една успешна година во кариерата исполнета со нови песни, концерти, промоции. Среќна е и благодарна за тоа.

Но, за свој најголем успех се уште ја смета својата најскапоцена особина - скромноста.

ЖМ: Како би ја опишала во неколку збора 2003 година?

- Возбудлива, непредвидлива и необично скроена година без мерка, која сигурно ќе се памети.

ЖМ: Самоанализата е најдобриот начин да ја надоградуваме нашата личност, да бидеме подобри и поуспешни. Ако почнеме со позитивни размислувања, би ве запрашала што ве направи среќна во годинава што минува, кој е вашиот најголем успех? 

- Самоаналитичноста секогаш ме водела до вистинските резултати. Доблест е да можеш да си кажеш себе си сѐ во лице. Да не ги премолчуваш грешките и да умееш да кажеш извини и благодарам. За свој најголем успех се уште ја сметам мојата најскапоцена особина - скромноста.

ЖМ: Секому може да му се случи миг на неуспех, во кој било аспект од животот, без разлика на добрите намери и вложувањето на голем труд. Имаше ли таков миг? Што можевте да направите подобро или на поинаков начин?

- Секако дека секогаш ќе има изненадувачки моменти, помалку убави и неуспешни. Но, научив низ годините, дека не треба да го пролонгирам траењето на таквите мигови, туку дека треба да продолжам напред не задржувајќи се премногу на нив. Вртењето глава назад нѐ успорува во одењето напред. 

ЖМ: Човекот никогаш не престанува да учи, да собира искуства и знаења. Што ве научи 2023 година, на кои тестови ве стави? 

- Најголем тест на кој бев ставена во 2023-та, беше секако најтрагичната ноќ во мојата кариера. 4 ноември, Белград, во преполната сала на МТС дворана, кога 5 минути пред почеток на концертот, почина една млада жена и мајка. По не знам кој пат научив дека животот нема лимит на изненадувања и дека тој не нѐ штеди од ништо, без оглед на привилегиите кои ни ги доделил. Ништо не е сигурно, ниту вечно. Ниту пак нешто ни припаѓа, доколку не ни е предодредено.

ЖМ: Семејна и богата трпеза, детски жагор и насмевки, звуци на есцајг, незаборавни слики од детството за новогодишните и божикните празници. Какви се вашите спомени? Кој подарок посакувавте да го видите под елката?

- Верувајте, за мене споменот на детството е содржано и во мирисот на едно запалено и угасено чкорче. Толку е потребно да ми наврат сеќавањата на новогодишните ноќи во Кичево, кога се собираше целата фамилија. Детскиот жагор, среќните лица на возрасните, убавата трпеза, рачно изработените новогодишни капи од рацете на мајка ми, периката на тетка ми на мојата глава, богатата новогодишна ТВ програма и еден куп радост. И сето тоа во мирисот на едно чкорче од кибрит.

Целото интервју на Женски магазин