Канцер кој е многу чест кај мажите: Познат лекар откри кои симптоми не треба да ги игнорирате

Ракот на простата е се почест кај мажите, а урологот д-р Зоран Џамиќ предупреди на симптоми кои се знак дека треба да одите на лекар.

Во утринските вести на РТС гостуваше директорот на Клиниката за урологија на Клиничкиот центар на Србија, д-р Зоран Џамиќ, кој рече дека „симптоматично за малигните заболувања на генитоуринарниот систем е тоа што бројот на пациенти кои доаѓаат во напредната фаза на болеста е зголемена“.

Тој истакна дека тоа особено се однесува на ракот на простата.

„Морам да кажам дека во текот на претходната година само во нашата поликлиника се направени 460 биопсии, а од нив за жал 380 се докажани карциноми на простата. Значителен пораст има кај малигните заболувања воопшто, особено кај ракот на бубрегот со кој интензивно се занимаваме во последните неколку години, аво метастатска фаза е се поприсутна кај помладата популација“.

Д-р Џамиќ на прашањето за симптомите кои треба да ги загрижуваат мажите одговори: „Се што забележувате од нарушувања на мокрењето, преку неодредени болки во стомакот итн.

Урологот зборуваше и за влијанието на короната врз машката плодност, нагласувајќи дека „во овој момент нема значајни клинички податоци дека инфекциите со Ковид влијаат на машката плодност “.

Тој посочи дека мажите кои се лекуваат од стерилитет можат слободно да се вакцинираат и дека тоа се препорачува.

„Методи за асистирана репродукција може да се вршат и кај свежо вакцинирани пациенти. Што се однесува до пациентите со рак на простата, од се‘ срце препорачуваме рана вакцинација, употреба на трета бустер доза, за да не дојде до инфекција за време на лекувањето со сериозни лекови, потоа инфекцијата сигурно ќе биде многу посериозно за пациентот“.


Извор: mondo