Кардиолог изгуби дури 98 килограми и откри: Најголемата заблуда која не дозволува да ослабете

Маслиновото масло е првиот избор за многумина кога сакаат да изгубат тежина и со него да ги заменат другите масла кои ги користеле досега, со оглед дека содржи помалку калории.

Сепак, кардиолог  д-р Ален Ружиќ, од Риека доктор кој изгуби 98 килограми за пет години, открива дека верувањето дека маслиновото масло е добро за слабеење е една од најголемите заблуди за исхраната.

"Маслиновото масло е одлична храна, најдоброто маснотии што ги знаеме, но како и другите масти, е многу богато со калории. Минималната дневна содржина на маснотии е 10 грама (2 лажички), што дава 90 калории. Секој што сака да изгуби тежина треба да се држи до тоа, на ова правило, и не треба да се зачинат салатите со масло “, објаснува   д-р Ружиќ.

Значи, маслиновото масло не треба да се употребува премногу, но добра вест е дека за разлика од растително масло или други масла за готвење, има ниско ниво на холестерол (лошо маснотии).

Исто така, маслиновото масло е моќен, високо-хранлив антиоксидант за кој вашето тело ќе ви биде благодарно. Единствено е важно да се користи повремено.