Катар отвори нов терен за Светскиот куп на ФИФА: Грандиозно здание

Новиот стадион има капацитет од 40.000 места и климатизирани простории ...

Катар објави планови за изградба на пет стадиони уште во 2010 година, и стадионот Ахмад Бин Али во Ал Рајан, сега официјално беше отворен како четврти стадион што ќе се отвори по Калифа Интернешнл, Ал Јануб и Едукати Сити.

Зачудувачката структура сега е подготвена да биде домаќин на финалето на Светскиот куп на ФИФА во 2022 година. Големиот стадион се наоѓа во градот Ал Раџан и стои на местото на стариот стадион што порано беше таму. 

Всушност, зградата е изградена со употреба на повеќе од 90% од демолираниот материјал на стариот стадион.

Стадионот Ахмад Бин Али собира 40.000 луѓе и е подготвен да биде домаќин на седум натпревари до осминафиналето. 

Исто така беше речено дека во внатрешниот отворен стадион ќе бидат инсталирани климатизирани уреди, кои ќе го оладат воздухот и ќе го направат престојот попријатен и за фудбалерите и за гледачите.