Кинески биолошки часовник кој предвидува болест - и не греши: Дознајте кој ваш орган е во непосредна опасност!

Доколку сметате дека вашето здравје не е добро и не знаете точно што да направите, обидете се да поставите дијагноза користејќи го моќниот биолошки часовник на нашето тело.

Кинескиот биолошки часовник ги покажува интервалите во кои енергијата (чи) циркулира низ одделни делови од телото, а на секои два часа во денот таа енергија е најсилна во одреден дел од телото.

Лекарите кои практикуваат кинеска традиционална медицина понекогаш се обидуваат да утврдат од што страда пациентот на овој начин.

Треба да водите сметка за вашиот биолошки часовник и да ги евидентирате временските периоди во денот кога се појавуваат проблеми како што се замор, болка и слично.

Исто така, добро би било да ги запишете времињата кога имате најмногу енергија и кога се будите во текот на ноќта, ова укажува на проблем со одреден дел од телото.

Максимално време на функција

01:00 до  03:00 часот црн дроб: (детоксикација, мускули и очи)

03:00 до 05:00 часот бели дробови (кожа)

05:00 до 07:00 часот дебело црево (кожа)

07:00 до 09:00 часот желудник (лимфа, храна и варење)

09:00 до 11:00 часот слезина (лимфа, храна и варење)

11:00 до 13:00 часот срце (артерии, циркулација на крв)

13:00 до 15:00 часот  тенко црево (варење, асимилација, артерии)

15:00 до 17:00 часот бешика (коски, заби, елиминација, чистење)

17:00 до 19:00 часот бубрези (коски, заби, уши, филтрација, елиминација)

19:00 до 21:00 часот Срцева комора (стегање на крвните садови)

21:00 до 23:00 часот Терморегулација  (потење, затоплување)

23:00 до 01:00 часот жолчка (варење, мускули, очи)

Време на минимална функција или одмор

01:00 до 03:00 часот тенко црево (варење, асимилација, артерии)

03:00 до 05:00 часот мочнен меур (коски, заби, елиминација, чистење)

05:00 до 07:00 часот бубрези (коски, заби, уши, филтрација, елиминација)

07:00 до 09:00 часот срцева комора (стегање на крвните садови)

09:00 до 11:00 часот терморегулација  (потење, затоплување)

11:00 до 13:00 часот жолчка (варење, мускули, очи)

13:00 до 15:00 часот црн дроб (детоксикација, мускули, очи)

15:00 до 17:00 часот бели дробови (кожа)

17:00 до 19:00 часот дебело црево (асимилација, елиминација, кожа)

19:00 до 21:00 часот желудник (лимфата, храна, варење)

21:00 до 23:00 часот слезина (лимфа, храна, варење)

23:00 до 01:00 часот срце (артерии, циркулација на крв)

Кога еден орган е на врвот од својата енергија, тогаш треба да се користи, а 12 часа подоцна, кога е на најниско ниво на енергија, треба да го оставите да се одмори.

На пример, ако јадеме доцна во ноќта, храната не се апсорбира добро во тенкото црево, што значи дека внесувањето храна треба да се избегнува околу и по полноќ, во време кога активноста на цревата е најниска. Исто така, одлично време за вежбање е рано наутро, бидејќи тогаш белите дробови се во нивниот максимум.

Во моментот на максимална активност, сите индикации се забрзани. Ако имате проблеми со вишок енергија што го оптеретува органски системот, тие покажуваат најсилни симптоми во тоа време и добро е да се искористат средствата за да се намали вишокот на енергија. Ако, напротив, органите покажуваат слабост во максималното време - тие треба да се зајакнат.