Клима уредите се „јадачи“ на струја, а експерт објаснува како да заштедите и сметката да ви биде пониска: Има неколку совети, а само еден е клучен!

Иако e спас за време на топлотните бранови, климата ја носи титулата еден од најголемите потрошувачи на струја во домаќинството. Месечниот трошок за четиричлено домаќинство во стан од околу 40 метри квадратни може да биде од 3.500 до 7.000 динари, предупредува хрватскиот експерт за пазарот на електрична енергија Ненад Куртовиќ.

Затоа ги советува граѓаните да ја постават температурата на 26 Целзиусови степени, без да ја спуштат на 22, бидејќи на тој начин можете да заштедите и до 50 киловати, пишува „Тпортал.хр“.

Куртовиќ, доколку сакате да заштедите, советува што е можно помалку светлина, која го загрева воздухот преку сијалиците, како и затворање на прозорците при највисоките дневни температури и помала употреба на уреди како телевизор кој зрачи топлина, особено ако работи неколку часа, а добри решенија се и вентилатори, дури и најчестиот нацрт.

„Климата може да троши околу 300-400 киловати месечно. Затоа, ако купувате нови уреди, ви препорачувам од највисоката класа А +++, кои се најскапи, но и најефикасни. Исто така, не треба да заборавиме колку се пониски тарифите за струја ноќе , кога е најевтино да се користат уредите“, изјави Куртовиќ за „Тпортал“.