Кодирана порака слета на Земјата од орбитата на Марс: Она што следеше ја запали научната заедница!

Во последните денови од мај, Trace Gas Orbiter (TGO), кој орбитира околу Марс, испрати кодирана порака до Земјата за да ја симулира потенцијалната комуникација на напредна вонземска цивилизација. Беа потребни 16 минути за радио порака да стигне до Земјата од Марс, моментално оддалечен речиси 300 милиони километри.

Пораката беше забележана од неколку радио телескопи на Земјата, вклучително и Ален телескопската низа на Институтот СЕТИ во Калифорнија и опсерваторијата Грин Банк во Западна Вирџинија.

- Овој тип на експеримент е одамна потребен. Бараме вонземски сигнали повеќе од 60 години, но никогаш не сме размислувале како би било да се прими и дешифрира таков сигнал - изјави за New Франк Маркис од Институтот SETI во Калифорнија, кој го координираше експериментот.

Проектот „Sign in Space“ го креираше италијанската уметница Даниела де Паулис, а целта беше да се процени како луѓето би можеле да реагираат ако некогаш фатиме радио сигнал од вонземска цивилизација. Во исто време, меѓународен тим астрономи планира да го искористи најголемиот радио телескоп во светот FAST во Кина, за да испрати нова дигитална порака до вонземските цивилизации, што предизвика дебата меѓу научниците.

Што е SETI?

Програмата SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) вклучува бројни студии во кои со помош на радио телескопи се проучуваат блиските и далечните ѕвезди во потрага по сигнали кои би можеле да укажат на интелигентен живот. Започна во 1960 година кога американскиот астроном Френк Дрејк (1930 - 2022) постави 25-метарски радио телескоп во близина на Грин Бенк, Западна Вирџинија, и го насочи кон ѕвездите Епсилон Еридани и Тау Цети, кои се оддалечени 11 светлосни години од Земјата. . Дрејк барал сигнали за интелигентен живот, но во текот на четиримесечниот проект не успеал да го стори тоа.

Институтот SETI, непрофитна истражувачка организација чија мисија е да го истражи, разбере и објасни потеклото и природата на животот во универзумот, е основан во Маунтин Вју, Калифорнија во 1984 година.

- Во златното доба на проектот SETI, поточно седумдесеттите и осумдесеттите години од минатиот век, имаше голем ентузијазам не само за потрагата по вонземска интелигенција, туку и за комуникација со неа. Беше предводен од Карл Саган, неуморен промотор на науката и истражувањето на вселената, Френк Дрејк, испраќачот на првата меѓуѕвездена порака и автор на пресметките за проценка на веројатноста за вонземски живот, и Џил Тартер, основачот на институтот SETI кој послужи како модел за ликот на научничката Ели, која ја глумеше Џоди Фостер, во познатиот холивудски научно-фантастичен филм „Контакт“ по сценарио на Карл Саган - изјави филозофот д-р Томислав Јановиќ од Факултетот за хрватски студии, кој беше во Институтот SETI во 2014 година, каде што учествуваше на конференцијата „Комуникирање низ космосот: како можеме да се разбереме од другите цивилизации во галаксијата?“.

Кога ги испративме првите пораки до вонземјаните?

Кога НАСА ја лансираше мисијата Pioneer 10 во 1972 година за истражување на Јупитер и надворешниот Сончев систем, леталото носеше плоча со цртеж на маж и жена и симболи кои покажуваат од каде потекнува леталото. Понатаму, вселенските летала Војаџер 1 и Војаџер 2, лансирани во 1977 година за истражување на надворешниот Сончев систем, носеа со себе позлатени бакарни плочи за средби со вонземјани. Содржината на пораките на плочите е дизајнирана од познатиот астрофизичар Карл Саган (1934 - 1996). Меѓу другото, на дисковите беа снимени различни звучни снимки од Земјата: звуци на дожд, ветер, возови, автомобили, гласови на некои животни, песна на птици и повици на, на пример, китови, мајмуни и слонови. Во меѓувреме и двете вселенски летала го напуштија Сончевиот систем.

Која е пораката од Аресибо?

Најпознатата порака до вонземјаните беше испратена со помош на радио телескопот Аресибо во Порторико на 16 ноември 1974 година. Пораката упатена до Месиер М13, глобуларно ѕвездено јато оддалечено 25.000 светлосни години, е дизајнирана од Френк Дрејк со помош на Карл Саган. Трае три минути и содржи 1679 бинарни дигитални цифри, а се состои меѓу другото од броевите од еден до десет, атомските броеви на елементите водород, јаглерод, азот, кислород и фосфор, од кои е составена ДНК, претставата и димензии на просечен човек, број на жители на Земјата и приказ на Сончевиот систем од кој се гледа од која планета е испратен.

Која е новата порака до вонземјаните?

Пораката „Бикон во галаксијата“ (BITG) беше осмислена од Џонатан Џианг и неговите колеги од лабораторијата за млазен погон на НАСА.

Предложената порака вклучува основни математички и физички концепти кои треба да послужат како универзално средство за комуникација. Вклучува и симпатична мала графика на две човечки суштества со лекција по анатомија и детали за ДНК, периодична табела на елементи и известување. – Според нас, човештвото има убедлива приказна и желба да запознае други, а сега има можност да го стори тоа – изјави Џианг.


Фото: unsplash

Извор: jutarnji.hr