КОЕ Е НАЈБЕЗБЕДНОТО СЕДИШТЕ ВО АВИОН? Открива експерт за воздухопловство

Кога резервирате лет, размислувате ли некогаш кое седиште ќе ве заштити најмногу во итен случај? Најверојатно не.

Повеќето луѓе резервираат седишта за удобност, како што е просторот за нозете или место кое има лесен пристап до тоалетите. Честопати патниците (вклучувајќи го и авторот на оваа сторија на CNN) може да го резервираат своето место што е можно поблиску до предниот дел за да можат побрзо да се симнат.

Ретко резервираме лет со надеж дека ќе добиеме едно од средните седишта во последниот ред. Но, замислете? Овие седишта се статистички најбезбедните во авион.

Патувањето со авион е безбедно

Пред да влеземе во него, треба да повторам дека воздушниот сообраќај е најбезбедниот начин на транспорт. Во 2019 година, имаше нешто помалку од 70 милиони летови на глобално ниво, со само 287 жртви.

Според анализата на податоците од пописот на Националниот совет за безбедност на САД, шансите за смрт во авион се околу 1 на 205.552, во споредба со 1 на 102 во автомобил. И покрај тоа, ние обрнуваме малку внимание на сообраќајните несреќи со фатални последици, но кога слушаме за пад на ATR72 во Непал, тоа е главната приказна на секоја страница со вести. Повеќе на Фактор.мк


Фото: unsplash