Кој е клучот: Што ги прави богатите богати, a сиромашните сиромашни

Најголемата разлика помеѓу многу богатите луѓе и просечните луѓе е - во главата. Милионерите едноставно размислуваат поинаку и избегнуваат нешто што многумина од нас често го прават - тие не лелекаат. Тие се ориентирани кон целите, додека сиромашните се претежно насочени кон тоа колку се лоши.


Во бестселерот „Тајните на умот на милионерот“, авторот Т.Харв Екер вели дека постои само една навидум безопасна навика што ја имаат „обичните“ луѓе, а од која бегаат богатите. Тоа е дека сакаме да се жалиме, пишуваат на веб-страницата Бизнис Инсајдер.

Имено, Екер тврди дека поради жалење, ние се фокусираме на она што не е добро во нашите животи, наместо да се посветиме на она што може да успее и дека всушност позитивните работи привлекуваат позитивни резултати.

„Кога постојано се жалите, тоа е како да повикувате негативни работи во вашиот живот“, вели авторот.

И колку ќе бидеме успешни финансиски, зависи од нашето опкружување, поточно - од пријателствата и врските што ги градиме.

Стив Сиболд, милионер кој интервјуираше повеќе од 1.200 богаташи, заклучи дека богатите луѓе се многу попребирливи при изборот на пријатели и дека нивниот избор влијае на нивното богатство.

Екер размислува слично кога зборува за негативната енергија што ја привлекуваме кога се жалиме затоа што не можеме да останеме позитивни ако сме опкружени со луѓе кои постојано се жалат и на кои сè им е тешко.

„Со текот на времето, се навикнавте на такво размислување, затоа фатете се да чекате на ред да започнете да се жалите на сопствениот живот. Тоа е маѓепсан круг во кој лесно можеме да паднеме “, заклучува Екер и вели дека ако ни треба финансиски пресврт и сакаме да напредуваме, мора да престанеме да се жалиме.

„Треба да ги изберете своите мисли и зборови и не заборавајте да си го обликувате сопствениот живот“, заклучува Екер.


Фото: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Можеби ќе ве интересира:

Најбогатиот човек на планетата е тука: Погледнете во имот вреден 195 милиони долари!