Која е Корнелија Нинова: Бугарскиот претседател Румен Радев и го предаде третиот истражувачки мандат за формирање на нова влада

Корнелија Нинова е родена на 16 јануари 1969 година во селото Крушовица, регионот Враца. Дипломираше со целосни почести на Националната гимназија за антички јазици и култури (НГДЕК) во Софија.

Дипломирала на Правниот факултет при Софискиот универзитет „Св. Климент Охридски “повторно со полни почести. Во 1995 година работела во Софискиот градски суд како судија приправник, а во периодот 1995-1996 година била правен советник во Општина Софија.

Од 1996 до 1997 година била истражител во Истражната служба во Софија. Во периодот март-август 1997 година, таа беше правен советник на БТК.

Помеѓу 1997 и 2005 година Нинова беше извршен директор на Техноимпекс АД. Таа беше назначена на оваа позиција во владата на Иван Костов. Во исто време, таа беше назначена за претседател на Одборот на директори на Техноимпортпорт. Техноимпекс и Техноимпортпорт се надворешно -трговски друштва предвидени за приватизација, при што Нинова потоа беше на чело на тимот за приватизација одговорен за првата компанија. На 28 -годишна возраст, Нинова учествуваше со 27 други луѓе во компанијата што го приватизираше Техноимпекс. 

Под владата на Симеон Саксобурготски, таа продолжува да биде извршен директор на приватизираниот Техноимпекс. Во 2003 година, Нинова стана членка на БСП.

Од септември 2005 до март 2007 година, Нинова беше заменик. Министер за економија и енергија за надворешна економска политика. Таа е одговорна и за државната резерва; трговија со оружје и надоместени договори поврзани со воени набавки. Нинова стана претседател на Управниот одбор на две стратешки претпријатија - Меѓународниот саем во Пловдив и Булгартабак холдинг.

На почетокот на мај 2007 година, беа откриени големи злоупотреби во Топлофикација - Софија. Министерството за економија и енергетика е одговорно за компанијата. Истрагата започна истрага за Валентин Димитров (Ваyoо Топлото), тогашен шеф на компанијата. Излезе дека истражителот што ја води истрагата - Татјана Шарланџиева - е пријателка на заменик -министерот Нинова од времето кога Нинова работеше во истрагата. Според евиденцијата што ја собра обвинителството со СРС, Нинова влијаеше врз истражителот Шарланџиева да го „заштити“ бизнисменот Красимир Георгиев (Граница) од кривично гонење во случајот Топлофикација. 

Нинова беше отстранета со одлука на премиерот Сергеј Станишев од функцијата заменик -министер во мај 2007 година. Заедно со неа, нејзиниот колега од кабинетот Делијан Пеевски беше отпуштен поради уценувачки скандал во Булгартабац холдинг АД, формално управуван од Нинова. Нинова тврди дека била вмешана во скандалите со Топлофикација и Булгартабац бидејќи не ги задоволила економските интереси на тогашниот директор на Националната истрага Ангел Александров, близок до МРФ.

Иако беше ослободена од Советот на министри, Нинова потоа беше избрана во Врховниот совет на БСП и стана нејзин портпарол. Таа остана во управувањето со Саемот во Пловдив и Булгартабац до 2009 година, кога беше избрана за пратеник на БСП во 41 -то национално собрание. Таа беше избрана и за пратеник во 42., 43., 44., 45. и 46. Национално собрание.

На 8 мај 2016 година, таа беше избрана за претседател на БСП со 395 гласови наспроти 349 гласови за тогашниот претседател Михаил Миков. 

wikipedija