Колку чини F1 Болид?

Не бадијала се зборува дека станува збор за многу скап спорт ...

Дали некогаш сте се запрашале колку чини автомобил во Формула 1? Сигурни сме дека сте свесни дека станува збор за голема бројка, но всушност која е цената на овој спортски автомобил. Ние направивме истражување и откривме дека автомобилот Ф1 е поскап отколку што мислевте, и сигурни сме дека ќе бидете шокирани кога ќе чуете дека цените ќе пораснат.

Ние ќе ја разделиме формулата во делови и ќе ви кажеме точно колку чини секој од тие делови. Врз основа на тоа, ќе можете да видите колку е скапа Формула 1. Некои од овие делови се заменуваат неколку пати во текот на една трка, а кога ќе видите колку чинат, ќе разберете зошто станува збор за спорт на милијардери.

Значи, еве колку чинат делови од стандарден автомобил Ф1:

Преден спојлер - 150.000 фунти

Крај на автомобилот - 54.000 фунти

Управувач на тркалото – 50.000 фунти

Менувач - 750.000 фунти

Телеметрија софтвер – 74.000 фунти

Капсулата во која седи возачот - 1.000.000 фунти

Мотор - 3.500.000 фунти.

Сопирачки – 150. 000 фунти

Заден спојлер – 94.000 фунти

Исцрпување – 172.000 фунти

Кога сето тоа ќе се собере, доаѓаме до скоро 6 милиони фунти, а овде не вклучени гумите кои се заменуваат неколку пати за време на една трка.

Кога на оваа цифра ќе ги додадете милионското плаќање на возачите и целата екипа во боксот, почнувате да сфаќате зошто многумина го нарекуваат Формула 1 најскапиот спорт во светот.