Кралот на Карибите направил имот за развратни забави, па цело богатство го оставил на слугите: Се однесувал како да го освоил светот

Колин Тенант, барон од Гленконер дојде на Карибите со идеја да создаде нешто спектакуларно, но неговиот сон брзо се распадна.

Кога Колин Тенант, третиот барон од Гленконер дојде на островот Света Луција на слонот Бупа и се нарече себеси „Крал на Карибите“, немаше причина луѓето да не му веруваат. Носеше сламена капа со широк обод и околу себе зрачеше со аура на богатство.

Во следните години, островот Света Луција се претвора во хедонистичко повлекување за кралските семејства и рок ѕвездите.

Ексцентричниот шкотски аристократ верувал дека ќе доживее старост во брутално богатство, но ништо не испаднало од тоа.

Починал далеку од семејството, со незавршен проект и недовршена вила, опкружен само со слуги.

Кога бил прочитан тестаментот, сите биле шокирани кога кралот на Карибите му го оставил својот имот на својот слуга. Огорчената борба на семејството Гленконер подоцна резултираше со тоа што слугата доби половина од имотот што подоцна го продаде.


Најстариот внук на лордот Гленконер, Коди Тенант кој денес има 29 години е наследник на кралот на Карибите. Моментално тежи 19 милиони фунти, но ги избегнува социјалните собири и се држи до својата приватност.

Кога беше откриено дека лордот Гленконер го променил тестаментот непосредно пред неговата смрт во 2010 година и го оставил целиот имот на својот слуга, неговата сопруга Лејди Мери Гленконер тврдела дека нејзиниот сопруг не е здрав и го оспорила тестаментот.

Сега се шпекулира дека целиот имот на островот Света Луција ќе биде продаден на оној што ќе понуди повеќе.

И како кралот на Карибите дојде во сопственост на овој имот?

Во 1958 година тој го купил имотот за 45.000 фунти со цел да го претвори во плантажа за памук. На тоа место немаше патишта, докови, проточна вода. Тој ја претвори дивината во игралиште за богатите. Риболовен остров на кој сѐ е дозволено.

Забавите со бурни журки беа секојдневна појава на тој остров, а присуствуваа сите од А-листата, вклучувајќи ги и Мик Џегер, Џери Хол и други.

Дури и принцезата Маргарет беше на меден месец на овој остров.

И тогаш сè тргна наопаку. Лорд не успеа во својот напор да заработи многу пари од ова место. Живеејќи на Карибите, со милји далеку од семејството, почнал да се разболува, додека со него до крајот останал слуга, кој бил таму дури и кога господарот починал од срцев удар на 83-годишна возраст.

А потоа речиси десет години подоцна излегоа мемоарите на бароницата Гленконер, сопругата на покојниот барон, сега 91-годишна, која раскажа како имала навредлив брак со Колин Тенант и дека и двајцата биле спасени од купувањето на имотот на Карибите, во спротивно тие би се развеле.


Лејди Гленконер рече дека еднаш била толку многу претепана од нејзиниот сопруг што била трајно обезличена: „Од првите денови на нашиот брак сè тргна како што треба - само Колин беше важен. Бев исцрпена и осамена. Се чувствував како дел од мене да умира и нема кој да се грижи за мене“.

„Тоа беше како да имам уште едно дете, но големо дете кое постојано ме мачеше. Поголемиот дел од времето ги шокираше, навредуваше и преплашуваше другите луѓе и морав да ги „испеглам“ сите негови глупости. Тој го купи тој имот во 1958 година, потроши среќа до развој и на крајот живеел таму трајно сам.

Иако сè уште поминувавме многу време заедно, повеќе не делевме живот. И покрај тоа, се грижев за него колку што можев. Сè уште бев негова сопруга, а тоа значеше да бидам со него јавно на неговите екстравагантни забави во Западна Индија. Тоа беше мој избор“.


Foto: Youtube printscreen