Луд напад на автопат: Испукал проектил и го скршил стаклото - од чист мир! (ВИДЕО)

Зошто?

Автомобилите на Tesla се опремени со најсовремени технологии, а благодарение на сензорите и фотоапаратите, тие можат да возат со активиран автопилот и софтвер Full Self-Driving. Сензорите и фотоапаратите се користат при возење за снимање сообраќај, но исто така и за снимање настани околу автомобилот кога е паркиран, попознат како Резервен режим.

Досега камерите со „Тесла“ забележаа бројни интересни работи, но и сообраќајни прекршоци на патиштата, а благодарение на нив неодамна беше фатено лице кое нападнало „Модел Y“ во возење и го скршило стаклото на возилото, пишува Електрек.

Возачот не разбрал што всушност се случило за време на инцидентот, но забележал само дека му било скршено задното стакло за време на возењето. Кога ги прегледал снимките од камерата на неговото возило, тој се шокирал кога ги видел. Додека возел, поминал покрај „Нисан Рогу“ и возачот на тоа возило, без да биде испровоциран, испукал „некаков проектил“ што му го скршил прозорецот, се вели во полицискиот извештај.


Возачот на „Нисан“ го забрзал возењето по оштетувањето на „Тесла“, но камерите „Тесла“ го снимиле неговиот напад, но и регистрацијата на автомобилот со кој управувал, што било доволно за полицијата од Сакраменто да го пронајде возачот.

Полицијата го пронашла возачот како спие во автомобилот, а тој со себе имал два вида оружје за исфрлање на проектили и десетина парчиња камења со големина на топче за голф со кои го искршил прозорецот „Тесла“.

На крајот, мажот е уапсен за напад врз „Тесла“ возилото, но полицијата се сомнева дека тој е поврзан со уште неколку инциденти во кои автомобили биле слично нападнати додека возеле.


Фото и Видео: Фејсбук