„Луѓе умираат од болест наречена прејадување“: Д-р Бранимир Несторовиќ за прејадувањето за време на празниците
фото: Printscreen
Д-р Бранимир Несторовиќ, објави совети кои ќе ви помогнат да јадете без прејадување и дебелеење. Суштината на неговите совети е во пет работи, но и покрај нив, професорот објасни зошто сме гладни, кога јадеме најмногу и што можеме да сториме за да го ограничиме апетитот.
Како што изјави Несторовиќ, сезоната на празници е време кога луѓе умираат од болест наречена прејадување.
- Едноставно, луѓето купуваат премногу храна, создаваат премногу залихи на храна и потоа, што е најлошо, ги јадат тие залихи. Делот што би ја полудел баба ми е фрлање на голема количина храна бидејќи храната не смее да се фрла, барем во моето семејство тоа беше таков обичај. Луѓето претходно имале проблеми со храната, никогаш немало вишок храна во човештвото. Луѓето отсекогаш биле полугладни. Немало фрижидер дури и кога имало храна, и, всушност, тогаш се создале тие незаситни гени- рече Несторовиќ и продолжи да објаснува:
-Свинското и гравот не се за споредба
Несторовиќ презентираше и интересен факт дека луѓето кои можат да јадат по килограм свинско месо, не можат да изедат повеќе од две чинии грав.
- Многу е интересно затоа што гравот е влакнеста храна. Се чини дека влакнестата храна набабрува во цревата под влијание на цревни сокови и тоа создава чувство на ситост - докторот ја објасни оваа појава.
- Во суштина, кога јадете храна, вие сте многу задоволни. Секој знае дека кога сте несреќни, кога страдаат младите, кога ќе се заљубат, тие имаат посебна потреба да јадат слатки нешта. Особено затоа што слаткото предизвикува чувство на среќа. Затоа, имате нагон да јадете постојано, плус, кога јадете, се чувствувате среќни и задоволни.
Несторовиќ исто така признава дека нема големи очекувања, односно дека е свесен дека повеќето луѓе ќе продолжат да се однесуваат како порано и ќе се прејадат во текот на празниците, без оглед на неговите совети.
- Повеќето нема да изгубат тежина или да ја намалат количината на храна. Но, барем ако внесувате премногу храна, што сигурно ќе ве разболи следниот ден, запомнете нешто што нема никаква врска со оваа приказна, а тоа е многу важно: обидете се да јадете храна со луѓе што ги сакате. Она што го кажуваше мојата покојна мајка: „Храната ми се допаѓа со некои луѓе, со некои ми се гади, а кога ќе ми се случи, тогаш ми се лепи за стомакот“.
1. Јадете кога сте гладни. Значи, треба да бидете гладни, потоа да јадете и да не јадете во 12 или 13 часот кога е време за ручек, затоа што така сте навикнати. Не, јадете кога чувствувате глад.
2. Пијте горчлив аперитив пред јадење. Зошто? Бидејќи тоа е интересен еволутивен механизам. Нашето тело разбира сè што е горко како закана, како отров, повеќето отрови што ги трујат луѓето имаат горчлив вкус и луѓето го доживуваат отровот како нешто што е малку непријатно и им го убива апетитот. И не случајно Французите и Италијанците пијат горчливи пијалоци на почетокот, и сварлив, како коњак на крајот на оброкот. Има логика.
4. Не треба да правите ништо додека јадете. Тоа е едноставно правило. Кога јадете, јадете. Седнете на масата. Чинија, чаша, прибор за јадење и јадете. Забележано е дека луѓето кои играат видео игри или гледаат филм јадат и до 40 проценти повеќе од оние кои само јадат.
5. Не пијте премногу алкохол со оброк. Научно е докажано дека алкохолот го отвора апетитот и дека оние што пијат ќе јадат многу повеќе
извор:republika.rs