Луксузен и ексклузивен часовник инспириран од гума за бришење

Концептниот часовник е создаден како дел од соработката со неостварливиот уметник seconde / seconde /...

Познат по своите бирања за пареа во светли бои, препознатлив по недостатокот на лого, швајцарската марка часовници H. Moser & Cie се стекна со голема репутација без употреба на неговото име. Оваа практика е омаж на раните традиции на правење часовници, кога внатрешноста на механизмот често се потпишуваше.

Во нов пресврт, хоролошките магионичари сега го бришат времето со својата новина. Создаден во партнерство со парискиот уметник, Ромарика Андреа, попозната како seconde / seconde /, новиот Endeavor Center Seconds Concept x seconde / seconde / има стрелки создадени во форма на пикселизирана гума за бришење. Наместо традиционални, елегантни стрелки, Андре и извршниот директор на познатата марка, Едуард Мејлан, создадоа омаж на реалноста во која Мозер често беше главниот играч. Механичките часовници, како гуми за бришење, денес се практично застарени, но тие претставуваат убави парчиња носталгија. Во ера кога сите го откриваат точното време преку своите мобилни телефони, зошто да не го избришат од зглобовите? 

„Со додавање на деструктивен елемент, seconde/seconde/ ја менува естетиката, обезбедувајќи добредојден контраст, притоа почитувајќи ја својствената елеганција на овој модел, играјќи со концептот на нашите бирање, без лого или индекс“, рече Мејлан. Во меѓувреме, Андре ја нарече оваа уметничка форма „ hand swap“, наведувајќи дека станува дел од неговиот потпис: „Гумата за бришање е нешто како банален секојдневен предмет, кој ја презема моќта на престижен предмет“, објаснува уметникот. 

Под овој часовник се наоѓа само-намотувачкиот калибар HMC 200, кој е целосно произведен и создаден во рамките на работилницата на брендот, и е видлив преку задниот дел на сафирниот кристал.

Ограничен на само 20 парчиња, часовникот може да се купи за 21.900 американски долари и доаѓа во комплет со нумерирано, ексклузивно уметничкодело од seconde/seconde/. Иако овој часовник беше лансиран на 1 април, ве уверуваме дека тој навистина постои и не е шега.


Фото: Robb Report