Манастир од 17. век стана луксузен хотел: Дали да се молите или да направите по некој грев

Импресивниот хотел Monastero Arx Vivendi се наоѓа во северна Италија.

Network of Architecture го преуреди италијанскиот манастир од 17 век во близина на езерото Гарда, најголемиот во Италија и популарна туристичка дестинација. Monastero Arx Vivendi е ново засолниште за луксузен хотел и бања сместен во дебели sидови од 17 век. 

Се наоѓа во живописниот Арко-Тренто, помеѓу врвовите на планината и палмите на италијанското езеро Гарда, кое е оддалечено само 4 километри.


Целта на проектот, кој вклучува заеднички простории и 40 сместувачки капацитети, како и новоизградена велнес област, беше да се зачуваат што е можно повеќе оригинални карактеристики, вклучително и ѕид висок седум метри што го затвора комплексот.

„Големината и строгоста на архитектурата, големите ходници, заоблените тавани, сите овие карактеристики се комбинирани за да им дадат на овие простори вистинско чувство за една мината ера“, рече водачот на проектот, архитект Франческо Падован.

На приземјето на манастирот се наоѓаат заеднички простории: рецепција, простор за појадок, бар и кујна. На првиот кат, 40 сместувачки единици долж големиот главен ходник. Секоја спална соба зафаќа простор од две манастирски ќелии.


Велнес - зона - Салас по Аквам - е нова зграда која се состои од седум „стаклени“ и метални „простории“ создадени долж камен wѕид кој делува како 'рбет. „Собите“ имаат салон за релаксација, салони за убавина и сауни, додека главниот салон се отвора кон надворешниот базен. „Нашата цел беше да создадеме дијалог повеќе со околниот рурален пејзаж отколку со манастирот“, рече Падован.

„Monastero Arx Vivendi е светилиште создадено за модерни аџии кои бараат удобност со стил, мислиме дека нашите сестри од 17 век би биле целосно задоволни“.