Мажи, вака ќе избегнете иритација после бричење (ВИДЕО)

Сите мажи се запознаени со чувството на печење што се појавува после бричење. Затоа, ние ви покажуваме како да го избегнете тоа.

Дневното бричење не е само досадно, туку може да предизвика сериозна иритација и со тоа да го оштети вашиот изглед и да доведе до непријатно чешање и црвенило. Затоа е многу важно да се знае како да се избегне непријатната иритација по бричење. Ние ќе ви дадеме неколку совети и ќе ви помогнеме лицето да го одржите во совршена состојба после секоја бричење.

Пред да започнете со бричење, добро хидрирајте ја кожата и брадата. Хидратацијата ќе ја омекне кожата и влакното и ќе овозможи бричот да клизи, а не да гребе. Користете млака вода, а можете да користите и влажни крпи. Кога нанесувате гел за бричење или пена, оставете го да отстои некое време, со цел дополнително да ги омекне кожата и влакното. Избегнувајте тапи жилети и користете остри, бидејќи тоа е најдобриот начин да се избегне иритација, што произлегува од влечење на влакната. При бричење, не користете силни движења, туку користете лесни и нежни движења и оставете ги лопатките на жилет да ја извршат работата. Ако влакната остануваат за време на лесното движење, тогаш тоа значи дека вашиот брич е лош и треба да се замени.

Кога ќе завршите со бричење, не заборавајте да се измиете со ладна вода. Ова ќе ги затвори вашите пори и ќе ја смири кожата од иритацијатаод бричењето. Конечно, дојдовме до најважниот чекор, а тоа е хидратација на вашето лице. Црвенило и чешање се јавуваат поради сува кожа која е иритирана, и затоа мора да користите нешто што ќе ја храни и хидрира вашата кожа.

Избегнувајте силни лосиони кои содржат алкохол, бидејќи тие можат да ја влошат ситуацијата, но фокусирајте се на благи навлажнувачки креми кои имаат смирувачки ефект и кои ќе ја намалат иритацијата и пецкањето.