Мажите слабеат кога изневеруваат – вели науката


Во возбудливиот свет на човечките односи, динамиката меѓу паровите може да има изненадувачки промени.

Една неодамнешна студија фрли светлина на чудна појава: мажите можат да ослабат и до 5 килограми кога се во вонбрачна врска. Ова губење на тежината, кое се случува во првите месеци од вонбрачната врска, може да биде поврзано со желбата да се направат попривлечни за новиот партнер.

Според студијата спроведена од страната за запознавање од мажите во вонбрачни афери пријавиле значително губење на тежината. Во првите три месеци мажите можат да изгубат во просек 11 килограми. Оваа физичка трансформација во голема мера се должи на обновениот интерес за нивниот изглед и свесниот напор да го импресионираат новиот партнер.

Психологијата на промените

Експертите објаснуваат дека ваквото однесување не е невообичаено. На почетокот на врската, тежнееме да вложиме повеќе труд за да изгледаме добро за другата личност. Оваа појава е особено изразена во вонбрачните врски, каде што има посилна желба за одржување на почетната привлечност и возбуда.

Студијата, исто така, покажува дека мажите честопати почнуваат да носат нездрава храна дома за да избегнат да предизвикаат сомневање за нивното ненадејно губење на тежината.

Рутината и монотонијата во бракот се фактори кои можат да наведат некои мажи да бараат авантура надвор од бракот. Истражувањата покажуваат и дека неверството може да биде бегство од секојдневната рутина и начин да се врати возбудата и новитетите кои се изгубени со текот на времето.

Сепак, слабеењето не е секогаш показател за неверство. Важно е да не избрзуваме со заклучоци доколку нашиот партнер почне да слабее или повеќе да вежба. Секоја врска и секој човек е уникатен и многу фактори можат да влијаат на овие промени.

Фактори кои водат до неверство

Истражувањето на 495 луѓе идентификувало неколку причини кои би можеле да доведат некого до неверство. Тие вклучуваат гнев, ниска самодоверба, недостаток на љубов, ниска посветеност, потреба за разновидност, напуштање, сексуална желба и лични околности. Важно е да се препознае дека овие фактори произлегуваат од однесувањето и потребите на неверната личност, а не од личноста на која се влијае.

Надминување на неверството

Справувањето со неверството може да биде еден од најголемите предизвици за парот. Додека некои парови успеваат да ја надминат оваа пречка и да ја зајакнат својата врска, на други може да им се чини дека предавството е непремостливо. Значи, клучот, уште еднаш, лежи во отворената комуникација и разбирање.