Мажот е среќен со секоја жена сè додека не ја сака: Опасно паметниот Фројд

Фројд е еден од најконтроверзните научници на 20 век. Неговите придонеси за психологијата се огромни, а тој беше овековечен со две откритија: ја откри тајната на човечкиот сон и беше првиот што го пронајде универзалниот клуч за човечката потсвест.

Ова се некои од неговите тези:

- Големината на вашиот идентитет се одредува од големината на проблемот што може да ве извади од такт.

- Мажот е среќен со секоја жена сè додека не ја сака.

- Пред да дијагностицирате депресија и ниската самодоверба, проверете дали сте опкружени со идиоти.

- Сè што правите во кревет е прекрасно и апсолутно исправно. Важно е тоа да им се допаѓа и на двајцата.

- Кучињата ги сакаат своите пријатели и ги гризат непријателите, сосема спротивно на луѓето кои не се способни за чиста љубов и кои секогаш ја мешаат љубовта со омраза.

- Сексуалната девијација може да се смета за единствено отсуство на секс. Сè друго е - прашање на вкус.

- Идеална, вечна, исчистена од омраза, љубовта постои само помеѓу зависноста и дрогата.

- Неврозата е неможноста да се толерира нејаснотијата.

- Колку повеќе беспрекорен е човекот однадвор, толку повеќе демони има.

- Никогаш не сме поранливи од тоа кога сакаме, и никогаш толку безнадежно мизерни кога губиме љубов.

- Првиот знак на глупост е целосно отсуство на срам.

- Децата се целосно егоистични; тие силно ги чувствуваат нивните потреби и немилосрдно се борат да ги исполнат.

- Луѓето се повеќе морални отколку што мислат, и многу понеморални отколку што можат да замислат.

- Голем дел од она што е во нас е неразбирливо, а она што е препознатливо е - реално.

- Секој нормален човек, всушност, е нормален само делумно.

- Ако му простиле на човекот сè, тогаш сте завршиле со него, засекогаш.

- Времето поминато со мачки никогаш не е потрошено.

- Против секој човек може да се одбрани, но против пофалби тој останува беспомошен.

- Ние се стремиме повеќе да избегнеме болка отколку да наидуваме на радост.

- Во моментот кога некој ќе започне да се сомнева во неговиот живот и неговата вредност, тој се разболува.