Меркел никогаш не е видена како носи маска против коронавирусот, таа одговори: Фатете ме во продавницата

Германската канцеларка Ангела Меркел вчера изјави дека досега не е видена со маска за лице, иако таа ја носи при купување намирници, затоа што го чува името на продавницата каде ги купува во тајност.

Меркел се смееше кога новинар ја праша на прес-конференција заедно со францускиот претседател Емануел Макрон: „Забележително е дека не ве видовме со маска на лицето. Како дојде?“ 

Таа одби да каже каде оди на шопинг

Меркел одговори: „Ако ги следам правилата за дистанца, тогаш не ми треба маска. Но, кога не можам, како што е случајот кога одам во продавница, на пример, тогаш ние очигледно не сме се судривме едни во други инаку ќе ме гледавте со маска на лицето. "

„Но, јас нема да ви кажам како одам на шопинг“, се смееше канцеларката.

Меркел се соочува со пораст на популарност заради начинот на кој таа се справува со кризата со корона во земја со која Германија се справува многу подобро од повеќето нејзини европски соседи благодарение на широко распространетите тестирања, стабилниот здравствен систем и големите пакети за економска поддршка