Мира крева 60 тони како од шега: Супер жена

Мира Никитовиќ од Злакус секој ден доаѓа на работното место преку стрмни метални скали. Кога се искачува на врвот на фабричката сала, таа седнува ни помалку, не повеќе туку на седиштето од кранот!

Кога по приватизацијата на мелницата за алуминиум во Севојно пред 17 години беше прогласена за технолошки вишок, оваа храбра жена не се предаде, туку се здоби со нова професија и стана единствената жена што управуваше со кран во Западна Србија.

„Најпрво, бев прилично исплашена. Таа висина, темнината и јас во кран. Не ми пречи да погледнам надолу. Но, решив да ги надминам сите овие психички пречки и тогаш кабината ми стана секојдневие. Сега кога ќе влезам, се чувствувам како да влегов во мојата соба и работното време минува без проблеми “, изјави Мира за РИНА.


Работа во кран да се пренесуваат тешки алуминиумски ролни е одамна резервирана само за мажи, но Мира дефинитивно ги уништи тие предрасуди. Една жена која е украсена со храброст и жртва, вели дека е брзо навикната на работа што не смее да ја пропушти.

„Едно лице мора да биде мирно кога седи на кран, а сетилата за вид, слух и движење мора да бидат во координација. Машините понекогаш имаат тежина до 60 тони, а работата што е млиметраски прецизна, затоа што само една грешка може да биде фатална “, вели оваа жена која работи со кран.

Мира брзо ја стекна довербата на своите колеги и се етаблира како важна алка во деловниот ланец на компанија во која се вработени околу 560 работници.

„Ова е исклучително одговорна работа. Кога таа управува со кран, не се плашиме и знаеме дека ние навистина остануваме под неа “, рече Иван Матиќ, управител во мелницата за алуминиум во Севојно.

Сепак, крајот на смената за Мира не значи крај на работниот ден. Затоа што откако излегува од кранот, дома во Злакуса, ја чекаат сите оние типично женски обврски. Но, оваа храбра жена не се жали и нејзиниот работен ден понекогаш трае дури и до 17 часови.