Мислите дека јадете здраво, всушност јадете пестициди: Ова овошје и зеленчук е полошо да го јадете дури и од брза храна

Можеби никогаш не сте помислиле дека овошјето кое го сакате може да биде поопасно и од брза храна. Јагоди, спанаќ, па дури и грозје – овие „здрави“ производи често содржат толку многу пестициди што директно го загрозуваат нашето здравје.

Зошто пестицидите се проблем

Иако овошјето и зеленчукот се основа на здрава исхрана, не сите се безбедни. Секоја година Работната група за животна средина (EWG) ја објавува листата „12-те највалкани“ производи со највисоко ниво на пестициди. Според последните податоци, 75% од конвенционалните производи содржат траги од хемикалии, а кај „12-те највалкани“ таа бројка достигнува дури 95%.

Кои се најризичните намирници

На врвот на листата повторно се јагодите и спанаќот, кои можат да содржат хемикалии поврзани со проблеми во бременоста и развојот на децата. Грозјето бележи нагло зголемување на загаденоста, што значи дека и мала количина може да претставува ризик.
Меѓу „највалканите“ се и: јаболки, праски, круши, нектарини, боровинки, пиперки, зелка и раштaн, цреши и боранија. Сите тие содржат повеќекратни пестициди, дури и по миење.

Како пестицидите влегуваат во нашите оброци

Замислете дека на детето му давате шепа јагоди – дури и по темелно миење, во секој залак остануваат пестициди. Или спанаќ во салата што наместо да го зајакне телото, внесува хемиски супстанци. Според истражувањата на CDC и EWG, ова не е претпоставка, туку реалност.

EPA/ESPRESO