Многу е битно да се измери крвниот притисок на двете раце: Еве точно зошто

Отчитувањата на крвниот притисок на двете раце можат да бидат различни, а ова несовпаѓање понекогаш може да биде знак за предупредување за претстојните проблеми со срцето.

Ова е резултатот добиен по анализата на 24 студии: Кога луѓето имаат најмалку 5 мм жива во разликата во крвниот притисок помеѓу двете раце, ризикот од срцев удар, мозочен удар или предвремена смрт се зголемува. И колку е поголема разликата, толку повеќе растат тие ризици.

Мерење на двете раце е важно

Експертите велат дека овие резултати укажуваат на она што лекарите и медицинските сестри често не го прават во пракса - мерење на притисокот на двете раце.

„За жал, крвниот притисок не се мери рутински на двете раце“, рече д-р Џефри Бергер, кардиолог кој управува со Центарот за превенција од кардиоваскуларни болести на здравствениот институт „Лангоне“ во Њујорк.

Атеросклероза

- Не дека разликата во крвниот притисок е проблем. Но, несогласувањето помеѓу рацете може да биде знак на рана атеросклероза која се развива асиметрично - објасни Бергер.

Атеросклерозата се однесува на стврднување и стеснување на артериите што на крајот може да доведе до срцеви заболувања или мозочен удар.

„Мерењето на крвниот притисок во двете раце им дава на лекарите лесен начин да забележат можно стврднување на артериите“, рече д-р Кристофер Кларк, водечки истражувач за нови анализи и предавач на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Етер во Велика Британија.

Резултати од долгогодишно истражување

Наодите, објавени во списанието „Хипертензија“, се базираат на 24 студии од целиот свет, вклучени во скоро 54.000 возрасни лица. Во текот на 10 години, 11 проценти имале срцев удар или мозочен удар.

Нормално е, рече Кларк, дека постојат неколку точки на варијација на крвниот притисок помеѓу две раце - поради анатомијата и фактот дека едната рака е типично доминантна.

- За нас беше важно да утврдиме кога таа разлика е доволно голема за да можеме да ја сметаме за позначајна од оваа. Кога разликата е доволно голема тоа сугерира промена на артериите што може да значи дополнителен ризик од мозочен удар или срцев удар - рече Кларк.

Горната граница на разликата од 10 мм жива

Генерално, неговиот тим откри дека ризиците кај луѓето почнаа да се зголемуваат кога обете раце покажаа барем 5 мм разлика во колоната жива во систолниот крвен притисок.

За секое зголемување од еден мм жива, ризикот од смрт од причини за срцеви заболувања во следните 10 години се зголеми од еден на два проценти. Во меѓувреме, зголемени се и шансите пациентот да добие некои проблеми со срцето или мозочен удар.

Овие зголемувања беа мали, но истражувачите рекоа дека разликата во систолниот притисок помеѓу краците во 10 мм жива треба да се смета за „горната граница на нормалата“.

Здравите луѓе исто така можат да имаат разлика во мерењето

Разликите меѓу рацете се почести кај луѓето со висок крвен притисок, но исто така може да ги имаат и луѓе со нормално отчитување.

- Феноменот е поважен за некој со висок крвен притисок или други фактори на ризик, како што се дијабетес и висок холестерол - додаде тој.

Што се однесува до домашното следење на крвниот притисок, рече тој, ако луѓето постојано откриваат значителна разлика помеѓу рацете, треба исто така да му кажат на својот лекар.

Извор: Е клиника

Фото: unsplash